Treća doza vakcine u Srbiji: “Još nije razmatrano…”

0

Nacionalno stručno telo za imunizaciju, koje daje preporuke u vezi sa imunizacijom, još nije razmatralo davanje treće doze vakcine protiv kovida u Srbiji, rekla je članica Kriznog štaba Tanja Jovanović.

Jovanović za list Danas objašnjava da davanje treće doze još nije razmatrano na sastancima, „pre svega zato što masovna imunizacija još nije završena“.

Ona ističe da je vakcinacija „ultimativni prioritet“ i da će u jednom trenutku i davanje treće doze biti predmet razgovora Nacionalnog tela za imunizaciju.

Sagovornica Danasa objašnjava da kada se govori o trećoj dozi vakcine, postoje „najmanje tri različita ugla gledanja“.

Prvi se odnosi na osobe koje su kompletno vakcinisane i koje četiri nedelje posle druge doze nemaju merljive vrednosti zaštitnog imuniteta. Drugi se odnosi na dužinu trajanja vakcinalnog imuniteta posle kompletne imunizacije, odnosno pitanja o tome koliko dugo će nas indukovani imunitet štititi od infekcije i da li će biti potrebna nova doza, koja će pojačati zaštitni imunitet, objasnila je ona.

Treći aspekt, rekla je Jovanović, odnosi se na pitanje potencijalnog uvođenja sezonske vakcine za kovid-19 zbog pojave novih, odnosno zabrinjavajućih varijanti virusa za koje vakcinalni imunitet više nije dovoljno dobar da spreči oboljevanje.