Trebalo je da ukinu karantin, a onda se u Indiji desio novi rekord od skoro 8.000 novozaraženih u jednom danu

0
Beta -AP Photo/Mahesh Kumar A.

Indija je zabežila još jedan skok novozaraženih, čak 7.964 u jednom danu i 265 umrlih od korona virusa, i to samo dan pre nego što je najavljeno ukidanje dvomesečnog karantina u državi sa 1,3 milijarde stanovnika.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da su u Indiji ukupno zaražene 173.763 osobe, a umrla je 4.971. Ukupan broj obolelih obuhvata 86.422 aktivna slučaja i 82.369 oporavljenih.

Više od 70 odsto zaraženih korona virusom u Indiji koncentrisano je u državama Maharaštra, Gujarat, Tamil Nadu, Nju Delhi, Madhja Pradesh i Rajasthan.

U međuvremenu, Indijski premijer Narendra Modi je, u otvorenom pismu povodom prve godine u drugom mandatu vlade, ocenio da je Indija na putu ka “pobedi” u svojoj borbi protiv virusa.

On je rekao je da će Indija pružiti “primer u ekonomskom oporavku” i zatražio od građana da pokažu “čvrstu odlučnost”.

Modi je takodje priznao “ogromnu patnju” radnika-migranata i radnika koji su bili najteže pogodjeni nakon što je Indija krajem marta uvela zatvaranje zbog korona virusa u zemlji, zbog čega su milioni njih napustili gradove jer su ostali bez posla.

Očekuje se da će indijska vlada ovog vikenda izdati novi set mera, što će možda produžiti zatvaranje u najteže pogođenim područjima.

Indija je započela ublažavanje mera ograničenja ranije ovog meseca, dozvolivši ponovo otvaranje prodavnica i nekih delova proivodnje, uspostavljanje železničkog saobraćaja i pojedinih domaćih letova.

Metro, škole i fakulteti, hoteli i restorani ostali su zatvoreni u celoj zemlji.

Indija je nadmašila Kinu i po broju zaraženih i umrlih od korona virusa.

(Beta)