Vršilac dužnosti direktora Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada rekao je da je izložbu Marine Abramović videlo oko 62.000 posetilaca, da je koštala oko 1,3 miliona evra i da je MSU ostvario prihod od 18 miliona dinara, što je možda rezultiralo „kažnjavanjem“ u vidu smanjenja budžeta za rad Muzeja u 2020. godini, prenosi N1.

Nakarada je, na konferenciji za novinare u MSU, rekao da je izložba Marine Abramović „Čistač“, posle otvaranja rekonstruisane zgrade muzeja, „kruna 2019. godine“, da je izazvala brojne kontroverze, ali da je MSU to želeo jer umetnost treba da provocira.

„O izložbi je napisano ili objavljeno 1.728 članaka, Njujork tajms je objavio da je to jedna od 28 izložbi koje treba posetiti“, rekao je Nakarada i na komentare da je izložba preskupa, da će koštati oko 1,5 miliona evra, naglasio da se uštedelo i da će koštati 1,3 miliona.

„U Muzeju smo 2019. godine imali 100.000 posetilaca, a izložbu Marine Abramović je od 21. septembra videlo 62.000 posetilaca“, rekao je Nakarada i dodao da su dnevno imali po 1.500 posetilaca.

Nakarada je najavio da će poslednjeg dana izložbe, 20. januara, ulaz za posetioce biti besplatan i Muzej će raditi do 22 sata. Muzej će potom biti zatvoren do početka marta, kako bi se izložba spakovala.

Ministarstvo: Izmišljotina da se kažnjavaju ustanove kulture koje dobro rade 

Ministarstvo kulture i informisanja odbacilo je danas kao „izmišljotinu“ navode vršioca dužnosti direktora Muzeja savremene umetnosti Slobodana Nakarade o „kažnjavanju“ ustanova kulture koje dobro rade i smanjivanju njihovog budžeta za 2020. godinu.

Navodeći da je „opštepoznata činjenica da Ministarstvo kulture i informisanja ne ‘kažnjava’ nikoga, pa ni ustanove kulture čiji je osnivač“, iz tog resora su podsetili da je rok za konačno odredjivanje budžeta ustanova kulture „kao i svake godine, kraj januara za tekuću godinu“.

„Izvršenje budžeta Muzeja savremene umetnosti u 2019. iznosi 92,98 odsto, što je manje od značajnog broja ustanova, poput Narodnog pozorišta sa 98,5 odsto, ili Galerije Matice srpske sa 96,4 odsto. Sve to v.d. direktora Nakarada morao bi da zna, kao što bi, kada govori o tome ko je finansirao izložbu Marine Abramović trebalo da zna da država nije neki amorfni i nevidljivi entitet, već da ista ta država putem Ministarstva kulture i informisanja finansira ustanove kulture i njihove programe i izložbe“, piše u saopštenju.

Navodi se da Muzej savremene umetnosti „ne može očekivati da ima isti budžet na nivou 2019. jer se tako velika i zahtevna izložba kao što je ‘Čistač’ Marine Abramović ne dešava često“.

„U 2019. godini zbog te značajne izložbe, što Nakarada ni u jednom trenutku ne uzima u obzir, umanjena su sredstva drugim važnim ustanovama kulture“, stoji u saopštenju.

Prethodno je v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Slobodan Nakarada izjavio da budžet koji je Ministarstvo kulture i informisanja dodelilo toj ustanovi „nije razvojni budžet“, ocenjujući da taj resor smatra da je „dovoljno zaradjeno od Marinine izložbe“.

„Imam utisak da se institucije koje dobro rade na neki način i kažnjavaju. Mislim da se to odrazilo na ovaj budžet za 2020. godinu, imajući u vidu da smo za osiguranje izložbi dobili nula dinara, što na neki način pokazuje odnos prema nama kao instituciji ali sam sa druge strane vrlo ponosan što smo ipak ovu instituciju zaštitili i što je ostala autentična“, kazao je Nakarada.

Komentara

 1. dragoljub m. v. p.
  14. januara 2020. 13:36

  Da ljudima nudis nesto pametno napisano - ne interesuje ih ni za dzabe. a da im ponudis na gledanje kojekakve gluposti (jer to ne opterecuje njihove atrofirane mozgove) daje se (naprimer) 1,3 miliona evra. Ali - na silu ne mozes nista dati; kad im treba samo Marina, Zadruga, ...

 2. IZVITOPERENA KULTURA IZVITOPERENIH LICA
  14. januara 2020. 17:03

  Izvitoperena lica opet vladaju Srbijom, samo da opet ne pokušaju da zavladaju i nekim drugima u regionu, kao 1990-tih.

 3. Dobre ovce za šišanje
  14. januara 2020. 22:43

  Milioni umišljenoj umetnici. Čudo pravi umetnici nisu ni čuli za Srbiju. Ako. Treba tražiti i minimalce sami sebi da uplate. Kad ćute, i gore im treba. Ako. Nema dna ko nema svesti. A onda ubiju iz revolta i naprave sebi zlo. Umesto kao civilizovan svet da organizuju društvo.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.