“Trebalo ih je pustiti bez uniformi. Ako se Hrvatska ne boji”: Žarko Puhovski o zabrani ulaska delegacije vojske Srbije

0
Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Damir Banda

Hrvatski politički analitičar i univerzitetski profesor Žarko Puhovski je, komentarišući zabranu ulaska delegacije Vojske Srbije u Hrvatsku, rekao da je to bila jedna sasvim glupa provokacija sa srpske strane i neinteligentan odgovor s hrvatske strane. “Ako su zaista ponudili sa srpske strane da idu bez uniformi, bez uniformi ih je trebalo pustiti”, prenosi N1 Zagreb.

Dodaje da nema nikakvog razloga da se tako nešto ne dogodi.

“Sa uniformama ne mogu ući. Jer te dve države mogu biti susedi, ali nisu prijatelji i nisu saveznici i to je jasno. Ali, ako su pristali na to da uniforme ostave, trebalo ih je, po mom sudu, pustiti upravo zato da se pokaže da se Hrvatska ne boji. Ako se ne boji spominjanja Jasenovca. Tu dolazimo upravo do antifašizma, ali dolazimo i do druge teme, odnosno Nezavisne države Hrvatske jer je Vulin reagovao uporedivši ponovno Hrvatsku s Pavelićevom NDH. Nikako da se odmaknemo više od toga”, rekao je Puhovski.

Kaže da se očigledno ne odmiče od toga ni Milorad Pupovac, lider SDSS.

“No, treba ipak razlikovati Pupovca i Vulina. Vulin kad kaže da je danas subota treba triput proveravati i to je druga stvar. Pupovac je čovek koji je do sada bio oprezan s rečima. Ono što se njemu dogodilo je zapravo politička greška s njegove strane. On je svojim oštrim rečima prekrio povod. Zapravo se dvadeset puta više govori o njegovim rečima nego o nasilju koje je bilo povod za te reči i time je zapravo pomogao onima koji hoće da se nasilje ostavi po strani i da se priča o ideologiji ‘napred naši, dole njihovi'”, navodi Puhovski. On dodaje da Pupovac ne vidi, kad upoređujete današnju Hrvatsku s NDH, da tada zapravo poništavate žrtve koje su imali ljudi jevrejskog, srpskog i drugog porekla u NDH. Jer ako je danas kao tad, onda to nije bilo tako strašno. Na obe strane deluje komparacija i zato tu treba biti oprezan. Zato je to bilo retorički pogrešno”.