“Trebalo bi objaviti sadržaj ugovora sa SPC, da nijedna verska zajednica ne bude privilegovana…”

0
Foto: Printscreen Youtube / Crno na bijelo

(Beta) – Vladajući građanski pokret URA zatražio je večeras da se objavi sadržaj temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom koji Vlada planira da potpiše.

U saopštenju URA, na čijem je čelu potpredsednik Vlade Dritan Abazović, se navodi da ugovor mora biti potpisan nakon usaglašavanja sa domaćom zainteresovanom javnošću.

“Kao što postoji temeljni ugovor sa Islamskom zajednicom i Katoličkom crkvom, krajnje je vreme da takav ugovor dobije i pravoslavna verska zajednica čime bi sve one bile apsolutno dovedene u jednaki i jedinstveni pravni poredak države Crne Gore. Na taj način neće biti privilegovanih ili favorizovanih verskih zajednica jer će sve imati jasna prava i obaveze u jedinstvenom pravnom poretku države Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je da je Vlada spremna za potpisivanje Ugovora sa SPC.

“Razgovarao sam sa njegovom Svetošću Patrijarhom Srpskim Porfirijem i uskoro ćemo usaglasiti termin potpisivanja Ugovora. Ovo pitanje ne smije biti predmet politizacije ili podmetanja, ne bi li se ostvario koji politički poen”,  napisao je Krivokapić na Tviteru.

Mediji su ranije objavili da je Episkopski savet u Crnoj Gori, na čelu sa administratorom Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikijem, predstavio je 11. marta Svetom arhijerejskom sinodu nacrt Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom koji je pripremio ministar pravde Vladimir Leposavić, ali je na taj dokument vrh SPC imala određene primedbe.

Leposavić je ranije izjavio da je Srpska pravoslavne crkva (SPC) jedina tradicionalna crkva, odnosno verska zajednica, sa kojom država nije prethodno sklopila temeljni ugovor o saradnji, ali da će se “uskoro otkloniti i ta diskriminacija”.

Krivokapić je međutim u međuvremenu tražio razrešenje Leposavića u parlamentu, o čemu bi parlament trebalo da se izjasni. Demokratski front je protiv razrešenja Leposavića.