Prvi potpredsednik Irana Muhamed Mokhber, biće vršilac dužnosti predsednika nakon smrti Ebrahima Raisija u padu helikoptera. Iranski ustav precizira da, uz odobrenje vrhovnog lidera, prvi potpredsednik preuzima dužnosti, u slučaju smrti predsednika. Vrhovni lider ajatolah Ali Hamnei imenovao je Mokhbera u ponedeljak da obezbedi izbor novog predsednika u roku od 50 dana, piše The  Washington Post.

Državni mediji su izvestili da je Mokhber predvodio hitan sastanak iranske vlade i primao pozive od stranih zvaničnika nakon što je objavljena vest o Raisijevoj smrti.

Raisi (63), koji je poginuo zajedno sa ministrom spoljnih poslova Hoseinom Amir-Abdolahianom i drugim zvaničnicima nakon pada helikoptera u lošim vremenskim uslovima i gustoj magli, bio je percipiran kao potencijalni budući vrhovni lider Irana.

Ko je Mohammad Mokhber?

Od 2021. godine, Mokhber je služio kao Raisijev glavni zamenik. On je najviši, od 12 potpredsednika Irana. Ima bliske veze sa Hamneijem, iranskim vrhovnim liderom; 2007. godine, Hamnei je lično izabrao Mokhbera za glavnog izvršnog direktora Setada, višemilijarderskog finansijskog carstva (investicionog fonda) koje je pod isključivom kontrolom Hamneija. Mnogi Setadovi resursi potiču od imovine zaplenjene od iranskih građana, otkrila je Rojtersova istraga 2013. godine.

Pod Mokhberom, Setad je razvio Barkat, iransku vakcinu protiv koronavirusa koja je bila ubrzano odobrena od strane iranskih zvaničnika tokom pandemije. Na kraju ipak nije ispunila ambiciozne ciljeve isporuke i pokazala se slabom u uticaju na pandemiju. Na kraju, većina Iranaca koji su se vakcinisali protiv koronavirusa primila je kinesku vakcinu.

Mokhberovi politički stavovi?

Mokhber je sankcionisan od strane SAD i njihovih saveznika. Evropska unija ga je 2010. godine sankcionisala zajedno sa sedmoricom drugih Iranaca zbog njihove umešanosti u nuklearne aktovnosti, iako je Mokhber skinut sa liste sankcija dve godine kasnije.

Američko Ministarstvo finansija sankcionisalo je Mokhbera 2021. godine zbog njegove finansijske uloge u, kako su naveli, iranskoj „sistematskoj korupciji i lošem upravljanju“.

Šest meseci nakon američkih sankcija, Mokhber je preuzeo funkciju glavnog potpredsednika Irana.

Nakon invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Mokhber je takođe igrao ulogu u jačanju veza Irana sa Moskvom. Nekoliko meseci nakon što se Hamnei sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u julu 2022. godine u ruskoj prestonici, Mokhber je otputovao u Moskvu sa visokim iranskim bezbednosnim zvaničnicima, gde je Rojters izvestio da su se dogovorili o novim isporukama oružja.

Mokhber je u Moskvi predložio da Rusija i Iran blisko sarađuju suočeni sa zapadnim sankcijama.

„Pod ovim sankcijama smo već 40 godina i nismo dozvolili da one podrivaju vladu zemlje ili da nas ozbiljno pogode“, rekao je Mokhber tom prilikom.

ZANIMA LI NEKOG ŠTA KAŽE USTAV?

Prema članu 131 iranskog ustava, koji je usvojen 1989. godine, prvi potpredsednik Irana preuzima dužnosti vršioca dužnosti predsednika. Savet lidera iz izvršne, zakonodavne i sudske grane (prvi potpredsednik, predsednik parlamenta i predsednik Vrhovnog suda) odgovorni su za organizovanje posebnih izbora za novog predsednika u roku od 50 dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.