Profesor Univerziteta u Beogradu Čedomir Čupić i naučni savetnik u Institutu za fiziku Slobodan Prvanović zatražili su danas hitno formiranje „Vlade gradjanskog i državnog spasa“ jer je vlast – kako su ocenili – pokazala „svu svoju neodgovornost i nekompetentnost“ u krizi izazvanoj pandemijom korona virusa.

Oni su u zahtevu naveli da „iako je bilo jasno da je samo pitanje dana kada će se zaraza pojaviti i u Srbiji, nikakve pripremne radnje nisu bile preduzete“.

„Ne samo da se nije reagovalo blagovremeno, već je državni vrh povukao skandalozni i po bezbednost opasan potez ubedjivanja gradjana u bezopasnost virusa. Indolentno ponašanje vlasti je svoj vrhunac imalo u organizovanju zbora radnika u Krušiku, kao i u nesprečavanju masovnih okupljanja gradjana prilikom potpisivanja podrške za izborne liste raznih političkih stranaka“, naveli su Čupić i Prvanović u zahtevu.

Ocenili su da je vlast krenula sa drugačijim pristupom prema epidemiji „tek nakon i samo zato što su saznali da im zbog ovakvog neodgovornog ponašanja opada rejting“.

„Tretirajući epidemiološku situaciju isključivo kao pogodan teren za političku propagandu, garnitura na vlasti je uvodila mere sprečavanja širenja zaraze kalkulantski, pre svega vodeći računa o svojoj političkoj popularnosti. Neophodne mere su neopravdano odlagane i donošene sa nerazumnim kašnjenjem, a drastičan primer je odlaganje trenutka zatvaranja vrtića, škola i fakulteta“, ocenili su Čupić i Prvanović.

Optužili su predstavnike vlasti a posebno predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su „zloupotrebljujući zabrinutost javnosti zbog epidemije, koristili svaku priliku za ličnu promociju i političku propagandu, ostavljajući gradjane uskraćenim za kompetentna mišljenja nadležnih stručnjaka“.

„Vanredno stanje je iskorišćeno kao paravan za potpuno ukidanje demokratije i bilo kakve javne debate o aktuelnoj situaciji. Predsednik Srbije je ranije kršio Ustav prekoračujući ovlašćenja koja mu on daje, a sa uvodjenjem vanrednog stanja Ustav biva skoro potpuno suspendovan“, ocenjuje se u zahtevu.

Dodaje se da bi „Vlada gradjanskog i državnog spasa… iskreno i odgovorno brinula o zdravlju i životima gradjana“ uz konsultovanje stručnjaka, da bi pripremila „ozbiljan i utemeljen plan za dugoročno delovanje“ u cilju „sprečavanja propasti srpske ekonomije“ i da bi „vratila slobodu medijima i radila na oporavku i razvoju demokratskih principa i sloboda“.

„Konsekventno, Vlada gradjanskog i državnog spasa bi pripremila fer uslove za slobodne i demokratske izbore čime bi zaokružila svoj rad na spasavanju našeg naroda i države od propasti“, naveli su Čupić i Prvanović.

(Beta)

Komentar(1)

  1. Злата
    1. април 2020. 13:35

    Па ти си један излапио професор, који се никад нигде ниси остварио, па би сад под старе дане мало да профитирао. Е , не може, неће те народ!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.