“Tražimo karantin tokom vikenda i duži policijski čas”: Francuski lekari zahtevaju pooštravanje mera

0
(Beta/AP Photo/Lewis Joly)

(Beta) – Unija francuskih lekara i zdravstvenih radnika iz centralno-istočnog regiona Overnja-Rona-Alpi zatražila je od vlasti u Parizu da policijski čas umesto u 21.00 počne ranije, u 19.00, i da tokom vikenda bude uveden karantin celom stanovništvu, preneo je danas pariski list Figaro.

“Situacija je ozbiljna i nije vreme za uvodenje delimičnih mera. Tražimo da policijski čas počne u 19.00 i da subotom i nedeljom bude uveden karantin”, navela je unija koja broji oko 13.500 lekara tog područja Francuske koji je veoma pogođen koronavirusom. 

Lekari su pozvali vlasti da uvedu strože mere. “Ako se ne zaustavi širenje epidemije, katasrofa će biti ljudska, a onda ekonomska i socijalna”, upozorila je ta organizacija. 

Unija je ocenila da će sa nastavkom od više od 41.000 zaraženih na dnevnom nivou, bolnice i druge zdravstvene ustanove biti preopterećene, a to će ugroziti i zdravlje pacijenata koji boluju od drugih bolesti. 

Francuski premijer Žan Kasteks (Jean Castex) u petak je izjavio da se proširuju područja u kojima se uvodi policijski čas od 21.00 do 6.00 i da od subote obuhvata dve trećine stanovništva, odnosno 46 miliona građana.