Tražili mandat za sastav nove Vlade, neslaganja o potrebi za koalicionim partnerom, zasad bez kadrovskih rešenja: Naprednjaci posle sastanka sa Vučićem, prisustvovali i Ljajić i Krkobabić

0
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO

Potpredsednik SNS Miloš Vučević izjavio je posle konsultacija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da su predstavnici liste “Aleksandar Vučić – Za našu decu”, zatražili mandat za sastav nove Vlade, ali i da sa predsednikom nisu razgovarali o kadrovskim rešenjima, preneo je RTS.

“Naša lista je nakon ubedljive pobede na konsultacijama sa predsednikom legitimno tražila mandat za sastav Vlade i tu nema političke dileme”, rekao je Vučević novinarima nakon razgovora sa predsednikom Srbije.

Kako je rekao, očekuje da Skupština bude konstituisana do 3. avgusta, a Vlada zatim u zakonskom roku, do 3. novembra.

“Naša predviđanja su da će do kraja avgusta, početka septembra biti izabrana Vlada, koja će biti Vlada kontinuiteta”, rekao je Vučević.

Dodao je da je razgovor sa predsednikom bio veoma sadržajan, ne samo oko pitanja skupštinske većine, vlade, već i o drugim temama, kovidu, ekonomskim izazovima.

Istakao je da će vlada biti vlada kontinuiteta, pre svega vezano za plan “Srbija 2025”, a što se tiče infrastrukturnih projekata Moravski koridor, auto-put od Čačka do Požege, od Ivanjice do Duge poljane, brza saobraćajnica Loznica-Šabac, Fruškogorski koridor, a prioritet je ekonomski cilj da prosečna plata u Srbiji 2025. bude 900 evra, i penzija 440 evra.

Podvukao je da, kada govori o vladi kontinutiteta, misli i na politiku regionalne stabilnosti, očuvanja nacionalnih interesa vezano za KiM, evropski put Srbije i saradnju sa Rusijom i Kinom.

“Verujem da možemo da to uradimo i pored krize koja je izazvana kovidom. Svesni smo da pred nama nije lak politički i ekonomski period, ali verujemo da Srbija može bolje da prođe krizu, jer imam bolje ekonomske predispozicije”, objasnio je Vučević.

Naglasio je da je lista “Aleksandar Vučić – za našu decu” svesna svoje odgovornosti i da se tako i vlada.

Rekao je da, što se tiče koalicionih partnera, izuzimajući one koji su na zajedničkoj listi, postoji neslaganje o potrebi ulaska u koalicionu vladu.

“Nemamo jedinstven stav da li je potrebna koalicija i da li ćemo je praviti. U stranci su neki za to da nema potrebe za koalicionim partnerima, a neko da napravimo koalicionu vladu”, preneo je Vučević.

Kazao je da je to nešto o čemu će se tek razgovarati i rekao da očekuje za mesec, mesec i po personalno rešenje kome će biti dat mandat za formiranje vlade.

Ukazao je da će se svakako videti “osveženje”, to jest personalne promene u vladi i skupštini.

Vučević je preneo da je predsednik Srbije danas samo saslušao stavove i da se nije izjašnjavao, kao i da nije bilo reči o personalnim rešenjima.

“Kada budemo imali personalna rešenja iznećemo ih u javnost, a imaćemo nekoliko personalnih rešenja i to ne samo za premijera, već i ministre”, rekao je jedan od čelnika naprednjaka.

Upitan što danas na konsultacije nije došao nosilac liste Branislav Nedimović, Vučević je objasnio da je na sastanku bilo rukovodstvo SNS – četiri potpredsednika i predsednik Izvršnog odbora.