Traži se odlaganje male mature: “Problemi su kulminirali ‘curenjem testova’ iz štamparije na poslednjem ispitu”

0
Nedeljnik

Forum beogradskih gimnazija podržao je najavljenu mogućnost odlaganja primene novog koncepta mature i naveo da Srbija nije spremna za tako veliki iskorak.

“Pre uvođenja novog koncepta mature istu neophodno temeljno pripremiti kroz pilot projekte jer bi svako srljanje vodilo u rizik od potpunog fijaska”, navodi se u saopštenju Foruma.

“Kao glavni argument za odlaganje velike mature isticali smo probleme sa kojima se obrazovni sistem suočavao kroz realizaciju završnog ispita za osnovne škole, što je kulminiralo ‘curenjem testova’ iz štamparije na poslednjem ispitu”, navodi se u saopštenju Foruma.

Forum je ocenio da je u ovom trenutku teško obezbediti regularne uslove za polaganje mature u čitavoj zemlji i da je potpuno nelogično uvoditi novi koncept mature od školske 2020/21. godine jer su srednjoškolci, koji bi te godine polagali matruski ispit, školu pohađali po starom planu i programu, dok se novi koncept maturskog ispita usklađuje sa reformisanim programima.

“Forum beogradskih gimnazija još jednom apeluje na nadležne u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da odlože primenu novog koncepta mature, a najavu iz Ministarstva da će se to verovatno i desiti kao potvrdu svega što smo do danas govorili”, saopšteno je iz Foruma.