Traže se žene koje veruju u sebe

Piše Jasna Terzić, članica Izvršnog odbora Erste Banke

0

Ako iza svakog uspešnog muškarca stoji žena, ko stoji iza svake uspešne žene? Na osnovu našeg bogatog iskustva s preduzetnicama, iza svake od njih stoji pobeđen strah. Strah da njihove ideje nisu dovoljno dobre, da je svet biznisa muški svet. Jednom kada prevaziđu ova samoograničavajuća uverenja, koja su im zapravo najveća prepreka, moramo im pružiti podršku da ravnopravno sa muškarcima doprinesu napretku čitavog društva.

Jedno novije istraživanje pokazalo je da se žene upuštaju u preduzetništvo manje iz nužde, a više vođene željom da znanje i sposobnosti iskoriste u vlastitom biznisu, da „uzmu svoj život u svoje ruke“ i zarađuju više. Na tom putu potrebne su im, pre svega, institucionalna i finansijska podrška, ali su podjednako važne i edukativna i mentorska. Najviše im nedostaju znanja koja se tiču marketinga, promocije i prodaje proizvoda, odgovori na zahtevnu administraciju i pravna pitanja, kao i veštine upravljanja finansijama.

Jedno novije istraživanje pokazalo je da se žene upuštaju u preduzetništvo manje iz nužde, a više vođene željom da znanje i sposobnosti iskoriste u vlastitom biznisu, da „uzmu svoj život u svoje ruke“ i zarađuju više. Na tom putu potrebne su im, pre svega, institucionalna i finansijska podrška, ali su podjednako važne i edukativna i mentorska

O svemu ovome mogu mnogo da nauče na seriji radionica koje je Erste Banka pokrenula sa željom da omogući što većem broju žena da razvijaju svoje preduzetničke veštine i poboljšaju konkurentnost svog biznisa. Radionice pod nazivom „Traže se: žene koje veruju u sebe“ dostupne su u onlajn formatu, a njihov sadržaj kreira se u zavisnosti od potreba i interesovanja samih polaznica, koje postavljaju pitanja iz svakodnevnog iskustva. Između ostalog, uče kako pravilno postaviti finansijski model poslovanja, obezbediti uravnotežen priliv novca i napraviti održiv biznis plan.

Žensko preduzetništvo je tema koju naša banka aktivno prati, čvrsto verujući da su finansijski osvešćene, ekonomski napredne i obrazovane žene jedan od temelja uspešnog društva. Naš slogan #verujusebe postao je važan deo naše kulture i naših kompanijskih vrednosti i trudimo se da i zajednica u kojoj poslujemo to oseti. Već dugi niz godina podržavamo programe organizacija civilnog društva koji su usmereni ka podizanju kvaliteta života žena, sa akcentom na njihovom ekonomskom razvoju i osnaživanju.

Ponosni smo na činjenicu da u našoj banci preko 73% zaposlenih čine upravo žene, a jednakost bez obzira na polne razlike potvrđuju i činjenice da 50% našeg Izvršnog odbora i preko 50% ukupnih rukovodećih pozicija zauzimaju upravo one. Za žene, uspeh nije samo profit, mada je svakako jedna od važnih stavki. One žele da ono što rade ostavi trag u društvu i napravi neku novu vrednost za buduće generacije. Zato su one sklonije osnivanju socijalnih preduzeća. To vidimo i iz našeg programa socijalnog bankarstva „Korak po korak“ u okviru kojeg se trudimo da ih osnažimo u oblastima finansijskog i digitalnog opismenjavanja kroz razvoj različitih kompetencija, od pokretanja biznisa do povoljnijih uslova kreditiranja, budući da je nedostatak finansijskih sredstava često glavna prepreka za započinjanje posla.

 Vredne i odvažne žene koje su se usudile da krenu putem svojih snova slavimo kroz kampanju „Naše heroine“. U seriji kratkih dokumentarnih filmova predstavili smo tri žene koje su svojom vizijom i upornošću godinama krčile put u svet jednakih mogućnosti: mladu naučnicu dr Aleksandru Cvetanović, čiji je istraživački rad prepoznat širom sveta, Marinu Gunjaču, dreserku konja u filmskoj i televizijskoj industriji, i Andreu Lukači Pap, jedinu registrovanu kovačicu i bravarku u Srbiji.

 Kroz ova tri ženska lika želimo da razbijamo predrasude o podeli na muške i ženske poslove i odamo priznanje svima koji menjaju ustaljeni pogled na svet. Nastavićemo da podržavamo naše žene i sve one koji veruju u sebe bez obzira na pol, godine, status i obrazovanje, jer želimo da osmišljavamo i gradimo bolju budućnost zajedno sa našim građanima. I zaista nam je stalo da oni veruju u sebe kao što mi verujemo u njih.