Transrodnim osobama dozvoljeno da biraju da li će igrati u muškim ili ženskim ekipama: “Nemački presedan”

0
EPA-EFE/RONALD WITTEK / POOL

Nakon što je Međunardona plivačka federacija (FINA) zabranila transrodnim osobama da učestvuju na najznačajnijim ženskim takmičenjima, njenim putem je krenula i Međunarodna ragbi liga, a rasprava o transrodnim sportistima se zahuktala.

Sa slučajem plivačice Lije Tomas, koja je odlučila da promeni svoj identitet i počne da se takmiči u ženskoj konkurenciji, javnost je već dobro upoznata. Lija je rođena kao “muško”, ali je nakon promene svog rodnog identiteta odlučila da se takmiči u “ženskoj konkurenciji”. Osvojila je mnoštvo medalja i u gotovo svim trkama se nadmetala jedino protiv štoperice, s obzirom na dominaciju u odnosu na ostale takmičarke.

Posle nekoliko meseci i velikog broja, uglavnom negativnih komentara, FINA je reagovala. Međutim, sve se zaustavilo na prostoj zabrani, a status transrodnih takmičara ostao je neodređen. Makar kada je plivanje u pitanju.

Sa druge strane, Fudbalski savez Nemačke rešio je da odbaci ovaj trend, dozvolivši transrodnim, interseksualnim i nebinarnim osobama mogućnost izbora konkurencije u kojoj žele da se takmiče.

Savez je usvojio propis koji rodno nekonformne osobe sa građanskim statusom tretira kao “raznolike” ili “neodređene”.

“Ovaj propis odnosi se na transrodne osobe koje sada mogu da promene tim ili ostanu u onom za koji su do sada igrale. Sve dok sportske aktivnosti ne utiču na njihovo zdravlje dok uzimaju lekove, oni mogu učestvovati u igri. Zbog toga novo pravilo smanjuje značaj dopinga”, napisano je u saopštenju, prenosi Gardijan.

Nova pravila stupiće na snagu sledeće sezone i biće primenjivana i na takmičenjima mlađih kategorija, futsalu, kao i amaterskom fudbalu.

Sabina Mamič koja je jedan od delegata zaduženih za ženski fudbal u Savezu, rekla je da je odavno postojala potreba za ovakvim regulativnim promenama.

“Federalne i regionalne asocijacije su dugo ukazivale na kompleksan i neodređen slučaj transrodnih osoba i stoga su veoma zadovoljni zbog usvajanja pravila koje im omogućava da se takmiče”, rekla je Mamič.

Nekadašnji nemački reprezentativac i direktor za raznolikost u Savezu Tomas Hiclsperger, koji je nakon karijere objavio da je homoseksualac i postao najpoznatiji fudbaler koji je to uradio, pohvalio je usvojeni propis.

“Ovom regulacijom o pravu na igru su stvoreni uslovi za budućnost kojima će osoboma sa drugačijim rodnim identitetom biti omogućeno da igraju zajedno”, rekao je Hiclsperger.

Testiranje pravila je na lokalnom nivou započeto još 2019. godine.

“Iskustvo je pokazalo da ovo ni na koji način ne ugrožava integritet takmičenja. Uostalom. svi ljudi imaju drugačije fizičke predispozicije i mogućnosti koje im mogu doneti uspeh jedino kroz timsku igru, nevezano za rodni identitet”, napisano je u saopštenju Saveza.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime