Transparentost Srbija: “Šta god da je istina o broju respiratora, najbolje je da vlasti kažu istinu…”

0
Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis

Transparentnost Srbija (TS) navela je na svom sajtu da tvrdnje čelnika o tajnosti broja respiratora u Srbiji podstiču kod građana uverenje da ih nema dovoljno i pozvala nadležne da saopšte javnosti istinu.

TS je ocenila da je predsednica Vlade Ana Brnabić izazvala veliko iznenađenje izjavom prema kojoj se “broj respiratora u Srbiji tretira kao državna tajna”, te da je ona samo ponovila jučerašnja uveravanja predsednika Aleksandra Vučića da “aparata ima dovoljno” i da se nabavka 15 novih respiratora po hitnom postupku, koju je juče raspisalo Ministarstvo zdravlja, sprovodi “da bismo bili 200 posto sigurni”, pa TS kaže da je teško poverovati da je ova informacija uopšte istinita.

TS je navela da su u doba ranijih epidemija virusa koje su izazivale strah širom sveta, zvaničnici saopštavali ovakve podatke pa, ako je ipak formalno proglašena tajnost ovog podatka, ostaje pitanje koji bi mogao da bude opravdani razlog za tako nešto.

“Bez ikakvog dodatnog obrazloženja, logično je da će se kod građana prvo javiti pomisao da državni organi žele da sakriju takav podatak kako bi sprečili izazivanje panike. Međutim, upravo time što informaciju o broju respiratora čuvaju kao tajnu, oni podstiču kod građana uverenje da tih uređaja, nasuprot uveravanjima od strane zvaničnika, nema dovoljno. Šta god da je istina, najbolje što zvaničnici mogu da urade u vezi sa opremljenošću zdravstvenih ustanova, jeste da kažu istinu”, saopštila je Transparentnost Srbija.

Miloš Jovanović (Metla 2020): “Premijerka iznela neistinu…”

Član Predsedništva pokreta Metla 2020 Miloš Jovanović ocenio je danas da je premijerka Ana Brnabić iznela neistinu kada je izjavila da je podatak o broju respiratora državna tajna ne samo u Srbiji već i u drugim državama.

Jovanović je u pisanoj izjavi ocenio da su takve “lako proverive neistine, u punoj suprotnosti sa onim što je Srbiji u ovom momentu neophodno” i da vlast o tome “mora da vodi računa”.

“Proglašenje globalne pandemije koronavirusa i rast obolelih u Srbiji zahteva od vlasti, opozicionih stranaka i svih građana ozbiljno shvatanje situacije, primerene i pravovremene mere na suzbijanju širenja bolesti i isključivo dobronamarne kritike eventualnih propusta”, naveo je Jovanović koji je i lider Demokratske stranke Srbije.

(Beta)