(Beta) – Američki predsednik Donald Tramp odobrio je sporazum koji će omogućiti da aplikacija za razmenu video zapisa TikTok u kineskom vlasništvu nastavi da se koristi u SAD.

Tramp je izjavio da je dao „blagoslov“ partnerstvu između TikTok-a i američkih firmi Orakl i Volmart, preneo je BBC.

„Dao sam blagoslov sporazumu. Odobravam koncept“, rekao je Tramp na izlazu iz Bele kuće uoči predizbornog skupa u Severnoj Karolini. 

On je rekao da će se tim sporazumom osigurati bezbednost podataka oko 100 miliona Amerikanaca koji koriste aplikaciju, rekavši novinarima: „Bezbednost će biti striprocentna“.

Sjedinjene Države su ranije ove nedelje najavile zabranu kineske aplikacije TikTok i ViČet zato što, prema oceni Trampa i bezbednosnih zvaničnika, one prete nacionalnoj bezbednosti i mogu biti upotrebljene da prenesu podatke Kini. Zabrana je trebalo da stupi na snagu danas.

Kineska kompanija Bajtdens, vlasnik društvene mreže Tiktok, negirala je optužbe da kontroliše ili razmenjuje podatke sa kineskom vladajućom Komunističkom partijom.

Međutim, TikTok ugovor ne utiče na zabranu aplikacije za razmenu poruka i plaćanja u kineskom vlasništvu ViChat, koja večeras više neće biti dostupna u američkim prodavnicama aplikacija.

 TikTok i Bajtdens pozdravili su Trampovo odobrenje sporazuma, koji bi sada trebalo da potpiše i kineska vlada.

TikTok je rekao da će sporazum osigurati da američki zahtevi nacionalne bezbednosti budu u potpunosti ispunjeni, dok je Bajtdens saopštio da radi na postizanju sporazuma koji je „u skladu sa američkim i kineskim zakonom“ što je pre moguće.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.