Trampu se sprema smena: Kongres pokreće istragu koja bi mogla da dovede do opoziva

0
Foto Profimedia

Predstavnički dom američkog Kongresa zatražiće istragu protiv predsednika Donalda Trampa koja bi mogla da dovede i do njegovog opoziva, saopštila je predsedavajuća doma Nensi Pelosi.

Kongresmen iz redova demokrata Ričard Nil rekao je da je posle sastanka sa Nensi Pelosi odlučeno da demokrate u Predstavničkom domu pokrenu istragu o tome da li je američki predsednik Donald Tramp tražio stranu pomoć kako bi ugrozio političkog suparnika Džozefa Bajdena.

Nil nije dao više detalja o istrazi koja bi mogla da dovede do impičmeta, odnosno opoziva američkog predsednika.

U međuvremenu, Tramp je obećao da će objaviti transkript razgovora sa predsednikom Ukrajine.

Nekadašnji potpredsednik SAD Džozef Bajden je rekao da će podržati inicijativu za opoziv predsednika Donalda Trampa ukoliko ne bude pristao da obelodani detalje razgovora sa ukrajinskim predsednikom.

Iako su procesi impičmenta pokretani i ranije, nijedan američki predsednik nije smenjen na ta način.

Američki predsednik Donald Tramp kritikovao je odluku demokrata u Predstavničkom domu Kongresa da pokrenu formalnu istragu protiv njega koja bi mogla da dovede do njegovog opoziva, ocenivši da je reč o “lovu na veštice”.

Tramp je na svom nalogu na Tviteru napisao da je to loše za Ameriku.

“Tako važan dan u Ujedinjenim nacijama, toliko posla i toliki uspeh, a demokrate su namerno morale da unište i ponize sve sa više udarnih vesti. Smeće od lova na veštice”, napisao je Tramp.

Naveo je i da pokretači peticije nisu videli transkript njegovog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim a koji će, kako je najavio, objaviti.

Prema pisanju američkih mediji, uzbunjivač iz obaveštajnih krugova je otkrio da je Tramp u julu razgovarao sa Zelenskim, tražeći od njega kompromitujuće informacije o Hanteru Bajdenu, sinu Džoa Bajdena, jednog od kandidata demokrata za izbore 2020.

Iako nema dokaza o navodnoj korupciji Bajdena ili njegovog sina, koji je bio u odboru ukrajinske energetske kompanije “Burizma holdings”, Trampov razgovor može predstavljati zloupotrebu predsedničke moći, naveo je CNN.