Trampovo obećanje: “Biće to veoma talentovana, vrlo briljantna žena…”

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) – Američki predsednik Donald Tramp obećao je da će sledeće nedelje nominovati ženskog kandidata za upražnjeno mesto Vrhovnog suda posle smrti sudije Rut Bejder Ginsberg, pozivajući Senat, u kome većinu imaju republikanci, da bez odlaganja razmotri izbor.

Izlazeći sinoć na binu na skupu u Fejtvilu u Severnoj Karolini, praćen skandiranjem “popuni to mesto”, Tramp je rekao da će nominovati svog kandidata uprkos prigovorima demokrata i da će to biti “veoma talentovana, vrlo briljantna žena”.

On je rekao da još još ne zna koga će izabrati.

Republikanska senatorka Suzan Kolins juče je izjavila da bi o novom kandidatu koji će zameniti sudiju Ginsberg trebalo da odlučuje predsednik koji će biti izabran 3. novembra.

Iako republikanci imaju većinu u Senatu izglasavanje Trampovog kandidata nije garantovano, jer ne sme da izgubi više od tri republikanska glasa.

Demokratski predsednički kandidat Džozef Bajden smatra da o novom sudiji treba da se glasa posle izbora 3. novembra.

“Birači treba da izaberu predsednika, a onda predsednik sudiju”, rekao je Bajden.

Sukob oko upražnjenog mesta skrenuo je fokus u poslednjoj fazi predsedničke trke sa borbe protiv pandemije korona virusa zbog koje se Trampova administracija našla na meti kritika demokrata.