“Trampovi napadi i pretnje SZO mogu da ugroze zdravlje stanovništva čitavog sveta…”

1
Foto Profimedia

Zdravstveni stručnjaci kažu da sve češći napadi američkog predsednika Donalda Trampa na Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) pokazuju njegovo duboko nerazumevanje njene uloge i na kraju mogu dovesti do ugrožavanja zdravlja stanovištva sveta.

U pismu predsedniku SZO Tedrosu Adanomu Gebrejesusu, Tramp je naveo da su se “ponovljeni pogrešni koraci” SZO u odgovoru na pandemiju pokazali “veoma skupim za svet”.

Tramp je juče zapretio da će trajno prekinuti finansiranje SZO, osim ako ne obeća “značajan napredak” u narednih 30 dana.

“Ne mogu da dozvolim da američki poreski obveznici nastave da finansiraju organizaciju koja sada toliko očigledno ne služi američkim interesima”, poručio je on.

Sjedinjene Države su najveći finansijer SZO sa oko 450 miliona dolara godišnje.

Devi Sridhar, profesorka javnog zdravstva na Univerzitetu u Edinburgu, rekla je da je Trampovo pismo verovatno za domaću političku upotrebu, da bi skinuo sa sebe krivicu za teške posledice pandemije u SAD gde je najveći broj zaraženih i preminulih u svetu.

“Kina i Sjedinjene Države se bore kao razvedeni roditelji, dok je između njih SZO kao dete koje se opire da ne izabere stranu”, rekla je ona.

“Predsednik Tramp ne razume šta SZO može, a šta ne može”, rekla je ona i objasnila da SZO postavlja međunarodne standarde i da njome upravljaju države članice.

Majkl Hed, viši naučni saradnik na Univerzitetu Sautempton, rekao je da ono što Tramp traži van nadležnosti SZO koja daje stručne smernice, “a ne sprovodi zakone”.

Hed je napomenuo da postoje jasni propusti u Sjedinjenim Državama gde je 1,5 milion infekcija i više od 90.000 preminulih.

Tramp je međutim optuživao SZO da je prikrivala informacije o virusu zbog pritiska Kine, i čak i hvalila Peking.

SZO nije odmah reagovala na Trampovo pismo, ali je ranije podsetila da je već 30. januara,kada je bilo manje od 100 slučajeva koronavirusa van Kine dala najviše upozorenje – proglasila je “globalnu vanrednu zdravstvenu situaciju”.

Tada je šef SZO Tedros rekao da Kina postavlja novi standard u odgovoru na epidemiju i da svet duguje Kini zahvalnost zbog načina na koji je “kupila vreme” drugim zemljama da se pripreme za preduzimanje vanrednih mera kako bi sprečile širenje virusa.

(Beta)

1 KOMENTAR

Comments are closed.