Trampove sankcije Turskoj, sukobi na demonstracijama u Barseloni i šta Kurti kaže o pregovorima Beograda i Prištine: Vaš brifing za utorak

2
Foto: Profimedia

TRAMPOVE SANKCIJE TURSKOJ – Američki predsednik Donald Tramp objavio je da uvodi nove sankcije Turskoj, prekida trgovinske pregovore i podiže carine na čelik u nastojanju da izvrši pritisak na Ankaru da zaustavi vojnu ofanzivu u Siriji protiv kurdskih snaga koje Turska smatra terorističkom pretnjom.

Tramp je rekao da će uskoro potpisati izvršno naređenje kojim se dozvoljava da se uvedu sankcije sadašnjim i bivšim turskim zvaničnicima. SAD će takođe odmah prekinuti pregovore, koje predvodi ministartvo trgovine oko trgovinskog sporazuma vrednog 100 milijardi dolara sa Turskom, navodi se u saopštenju predsednika SAD.

“Ovim Narđenjem omogućiće se Sjedinjenim Državama da uvedu snažne dodatne sankcije za one koji su moguće uključeni u kršenje ljudskih prava, blokiranje primirja, sprečavanje raseljenih ljudi da se vrate kući, nasilnom vraćanju izbeglica ili pretnjama miru, bezbednosti ili stabilnosti u Siriji. Naređenjem se odobrava širok niz posledica, uključujuići finansijske sancije, blokiranje imovine, ili zabrana ulaska u SAD”, navodi se u tom dokumentu.

SUKOB PRISTALICA VLASTI I OPOZICIJE NA PROMOCIJI VESIĆEVE KNJIGE – Aktivisti Srpske napredne stranke i Saveza za Srbiju prvo su se verbalno sukobili, a potom je došlo i do koškanja ispred galerije “Progres” u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu, u kojoj se održavala promocija knjige zamenika gradonačelnika Goran Vesić “Knjiga o Beogradu”.

Kada je Vesić izašao sa promocije, za njim i obezbeđenjem je kroz Knez Mihajlovu potrčala grupa ljudi, koji su zviždali i uzvikivali “Ua” i “Vesiću, lopove”.

Pojavila se informacija i da je tokom koškanja odgurnut i zamenik gradonačelnika.

SUKOBI NA DEMONSTRACIJAMA U BARSELONI – Policija je jurnula na katalonske demontsrante kada su pokušali da probiju policijski kordon i uđu u samu u aerodromsku zgradu.

Prema navodima novinara Frans presa više stotina aktivista sukobilo se sa policijom, gađalo ih kamenjem ili kantama za đubre.

Jedan portparol katalonske regionalne policije potvrdio je da su snage bezbednosti odgurnule osobe koje su pokušale da probiju policijski kordon.

TRAMP: KURDI PUŠTAJU TERORISTE IZ ZATVORA – Američki predsednik Donald Tramp rekao je u ponedeljak da snage pod vođstvom Kurda u severoistočnoj Siriji možda oslobađaju zatočene militantne Islamske države kako bi privukle američke snage nazad u to područje te dodao da bi se oni mogli lako ponovno zarobiti.

Turska ofanziva u severnoj Siriji povećala je zabrinutost da bi militanti ISIS-a i njihove porodice koje drže snage pod vođstvom Kurda, mogle pobeći i oživeti svoju terorističku grupu. Mnogi su već pobegli, prenosi Hina.

“Kurdi možda neke oslobađaju kako bi nas uključili. Lako bi bili ponovo uhvaćeni u Turskoj ili evropskim državama odakle su mnogi došli, ali moraju brzo delovati”, rekao je Trump u nizu postova na Twitteru.

RADNIK IZ KRUŠIKA U KUĆNOM PRITVORU – Radnik “Krušika” iz Valjeva Aleksandar Obradović odvezen je iz Centralnog zatvora u kućni pritvor, potvrdio je njegov branilac, advokat Vladimir Gajić. Obradović je već više od 20 dana u pritvoru zbog, kako je navedeno, odavanja poslovne tajne odnosno jer se sumnja da je bio novinarski izvor za poslove u vezi sa izvozom oružja koji se dovode u vezu sa ocem ministra Nebojše Stefanovića.

Viši sud je odbio žalbu Višeg javnog tužilaštva da radnik bude u pritvoru u zatvoru, te ostaje na snazi odluka sudije za prethodni postupak i Obradović se vratio u kućni pritvor tokom kog neće smeti da koristi internet.

KURTI: PREGOVORI I PRE IZBORA U SRBIJI – Predsednik Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da bi pregovori Beograda i Prištine mogli početi pre izbora u Srbiji naredne godine.

On je rekao da Srpska lista “nije srpska zajednica” i dodao da Ustav Kosova “ne kaže” da ta lista mora imati svoje predstavnike u vladi.

Kurti je odbacio ideju o podeli teritorije, navodeći da je status Kosova “završena stvar” i da ne može biti kompromisa o statusu, teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

VAN ROMPEJ: EU VERUJE U EVROPSKU SUDBINU SRBIJE – Bivši predsednik Saveta EU i premijer Belgije, koji će u utorak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu učestvovati na panelu “EU i Srbija: zajednička sudbina?”, ističe da je za njega očigledna činjenica da Belgija, EU i Srbija dele zajedničku sudbinu, što je i razlog zašto EU ostaje odlučno posvećena podsticanju Srbije na evropskom putu.

“To je pitanje elementarne geografije, zajedničke istorije i kulture, i EU to stalno iznova potvrđuje. Balkan pripada Evropskoj uniji i ima mnogo toga da joj ponudi”, kaže Van Rompej.

On naglašava da se politika EU u sferi proširenja ne ogleda samo u rečima, već i u iznosu od 200 miliona evra godišnje u finansijskoj i materijalnoj pomoći koju pruža u brojnim oblastima, kako bi Srbiji pomogla da se približi evropskoj porodici i podstakla njen razvojni potencijal.

PIROVA POBEDA SRBIJE U VILJNUSU – Fudbaleri Srbije savladali su Litvaniju 2:1 (0:0) na gostovanju u Viljnusu, u šestom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020.

“Orlovi” su nakon neubedljive inicijative u prvom poluvremenu, goste “nokautirali” sa dva gola u prvih deset minuta drugog dela meča.

Litvance je “slomio” tandem bivših igrača Partizana, Adem Ljajić je bio dvostruki asistent, a Aleksandar Mitrović dvostruki strelac.

Srbija u narednom kolu kvalifikacija za EURO 2020. dočekuje Luksemburg, 14. novembra, a potom Ukrajinu 17. u poslednjoj rundi.

“Orlovi” imaju samo teoretske šanse da se domognu EP iz ove grupe, ali za to su nam neophodne dve pobede u pomenutim utakmicama, te bar jedan kiks Portugala.

RASISTIČKI IZGREDI U BUGARSKOJ – Na utakmici kvalifikacija za EURO 2020, navijači reprezentacije Bugarske više puta su vređali tamnoute fudbalere Engleske.

Meč je zbog toga više puta prekidan.

Reprezentativci Engleske su pre početka meča najavljivali da će napustiti teren ako bude bilo rasizma, a pošto se to nije dogodilo, morali su da pobede ubedljivo – 0:6.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA:

2 KOMENTARA

  1. Konačna odluka o tome da li će istinska opozija zaista bojkotovati izbore bi najveći efekt imala ako bi bila donesna nekoliko dana ili nedelja pred izborni dan jer tako Vlast ne bi mogla tokom njihove predizborne kampanje da se usresredi samo na jednu mogućnost, već bi morala da razmišlja o tome šta bi trebala da čini ako istinska opozicija zaista bojkotuje izbore ali i o tome šta da čini ako istinska opozicija na kraju odluči da ipak ne bojkotuje izbore, jer je kampanja o bojkotu izbora ionako slična kao što bi bila njihova predizborna kampanja, a a možda je čak i efektivnija.

Comments are closed.