U praksi američke demokratije je da, kada Asošijeted pres i televizijske mreže proglase novog predsednika, gubitnik pozove pobednika i čestita mu. Posle toga obično slede i govori…

Ovog puta toga neće biti, makar ne još. U prvom, očigledno unapred spremljenom reagovanju na proglašenje Džoa Bajdena za 46. predsednika SAD, Donald Tramp je ponovio optužbe koje je njegov štab iznosio prethodnih dana i najavio da će nastaviti da se bori protiv ovakvog ishoda.

Ovo je njegovo saopštenje:

Svi znamo zašto je Džo Bajden požurio da se lažno predstavi kao pobednik, i zašto njegovi medijski saveznici pokušavaju toliko uporno da mu pomognu: oni ne žele da istina izađe na videlo. Jednostavna činjenica je da ovi izbori ni izbliza nisu gotovi. Džo Bajden nije potvrđeni pobednik niti jedne države, a kamoli neke od onih u kojima se vodila bitka i u kojima će se glasovi ponovo brojati, ili onih država u kojima naša kampanja ima validne i legitimne pravne primedbe koji bi mogli da odluče pobednika.

U Pensilvaniji, primera radi, našim legalnim posmatračima nije bilo dozvoljeno da nadgledaju proces brojanja.

Legalni glasovi, a ne mediji, odlučuju ko je predsednik.

Počev od ponedeljka, naša kampanja će predstavljati svoj slučaj u sudu kako bismo se postarali da su izborni zakoni ispoštovani i da je pravi pobednik proglašen. Američki narod ima pravo na poštene izbore: to znači da treba da se izbroje svi legalni glasački listići, a da se ne broje nelegalni glasački listići. To je jedini način da se postaramo da javnost ima puno poverenje u naše izbore.

Šokantno je što Bajdenova kampanja odbija da se složi sa ovim osnovnim principom. Oni žele da se broje i listići koji su lažni, izmišljeni ili koje su poslali preminuli ili birači bez prava glasa. Samo partija koja radi nešto loše bi nezakonito držala posmatrače van prostorija u kojima se broje glasovi – a potom se na sudu borila da im blokira pristup.

„Šta to krije Bajden? Neću se smiriti dok američki narod ne dobije pošteno glasanje koje zaslužuji i oni i naša demokratija“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.