“Detaljno smo istraživali sve američke predsednike od Vašingtona do Trampa i nismo videli ništa slično…”

0
Foto Profimedia

“Mi smo istoričari koji su detaljno istraživali sve američke predsednike od Džordža Vašingtona i nikada nismo videli ništa slično.”

Tako počinje tekst koji je objavio CNN, a koji se bavi svim onim predsednicima Amerike koji su bili spremni da traže stranu pomoć za rešavanje unutrašnjih problema i da u tome ne vide ništa loše. Da, to je priča samo o Donaldu Trampu.

Razgovor sa ukrajinskim premijerom, zbog kojeg je čak pokrenuta i tema impičmenta, nije ni prvi ni poslednji takav razgovor aktuelnog stanovnika Bele kuće.

Donald Tramp je više puta tražio određenu vrstu pomoći van granica SAD, za rešavanje problema koji su začeti i počeli da se razvijaju unutar granica.

Prvi takav poziv, koji je primećen, bio je upućen meksičkom predsedniku Enrikeu Penji i to baš u vezi sa granicama. Meksikanci su odbijali da plate jedan deo sume potrebne za izgradnju graničnog zida, a Tramp je u razgovoru isticao da ne postoji “veliki nacionalni interes”, ali bi odluka meksičkog predsednika mogla da ima “ogroman politički značaj”.

Bilo je to 2017. godine, a u istom periodu “narcizam” Donalda Tramp bio je vidljiv i u razgovorima sa tadašnjim australijskim premijerom Malkolmom Trnbulom. Aktuelna je bila migrantska kriza, Australija je odbijala da prihvati migrante koji su dolazili neovlašćenim i neobeleženim brodovima, a Tramp je vršio pritisak pod izgovorom da bi to moglo da bude njegovo “političko ubistvo”.

Australijski premijer je imao nameru da temu usmeri u nekom drugom pravcu, ali je Tramp bio uporan.

Onda su se pojavili transkripti razgovora sa Zelenskim. Pa i informacije o novim razgovorima sa novim australijskim premijerom.

Istoričari ističu da je svaki predsednik Amerike od Džordža Vašingtona možda i više od svega brinuo o tome kako će njegove odluke i postupci u međunarodnim odnosima uticati na njegovo viđenje kod kuće.

Međutim, Tramp jedini u tim svojim postupcima gleda, a čak o tome i javno govori, kako da ne pokvari određeni imidž. On stranim diplomatama nudi inkriminizirajuće podatke koji mogu biti iskorišćeni protiv njegovih protivnika. Ali je upravo takva vrsta nuđenja nešto što se može iskoristiti protiv njega.

Trampova personalizacija diplomatije oslabljuje njega i istovremeno podriva nacionalnu sigurnost Amerike.