Trampova kampanja “maksimalnog pritiska” je prošlost: Bajdenova administracija spremna na pregovore o vraćanju nuklearnog sporazuma sa Iranom

0
JIM WATSON / AFP / Profimedia

(Beta-AP) – SAD su spremne da se pridruže pregovorima velikih sila i Irana o povratku nuklearnom sporazumu iz 2015. godine.

Administracija novog predsednika Džozefa Bajdena odbacila je kampanju “maksimalnog pritiska” bivšeg predsednika Donalda Trampa koja je pokušala da izoluje Iran, saopšteno je u SAD-u.

Takođe, nova administracija se ne zalaže za obnavljanje sankcija Iranu.

Stejt department je najavio ove poteze nakon razgovora državnog sekretara Entonija Blinkena sa britanskim, francuskim i nemačkim kolegama.

U saopštenju se navodi sa će SAD prihvatiti poziv Evropske unije da prisustvuje sastanku pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Nemačke, zajedno sa Iranom.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i “grupa 5 plus 1”, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime EU.

SAD su 2018. godine, odlukom doskorašnjeg predsednika Donalda Trampa, jednostrano napustile međunarodni nuklearni sporazum, kojim se Iran obavezao da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Iran je posle istupanja SAD počeo da zanemaruje svoje obaveze iz tog sporazuma.