Trampova izabranica potvrđena u Senatu: Ejmi Koni Beret položila zakletvu kao sudija Vrhovnog suda SAD

1
Profimedia

Senat Sjedinjenih Američkih Država potvrdio je Ejmi Koni Beret za sudiju Vrhovnog suda u ponedeljak uveče sa 52 glasa za i 48 protiv.

Republikanska senatorka Suzan Kolins iz Mejna jedina se pridružila svim demokratama u Senatu glasajući protiv nominacije sudije Beret. Kolins je izjavila da ne može da glasa za potvrdu Beret, imajući u vidu koliko su blizu sledeći predsednički izbori.

Prema Asošijeted presu, nijedan drugi sudija Vrhovnog suda do sada nije potvrđen a da nije osvojio nijedan glas manjinske stranke, u proteklih 150 godina.

Beret je treća sudija u devetočlanom sudu koju je nominovao predsednik Donald Tramp i značajno pomera ideološki balans prema konzervativnoj većini od 6 prema 3. Trampova kandidatkinja koja je popunila mesto upražnjeno smrću liberalne ikone Rut Bejder Ginzberg potencijalno otvara novu eru presuda o abortusu, Zakonu o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti (poznatiji kao Obamaker), pa čak i izborima, piše Glas Amerike.

Beret je položila zakletvu pred sudijom Vrhovnog suda Klarensom Tomasom na ceremoniji u Beloj kući. Proslava u Beloj kući održana je mesec dana posle sličnog događaja, na kojem je Tramp formalno proglasio sudiju Beret za svoju kandidatkinju za Vrhovni sud. Veruje se da je na tom skupu više zvaničnika zaraženo Kovidom 19, a nekoliko dana kasnije od koronavirusa je oboleo i sam predsednik Tramp.

“Ovo je dan od ogromnog značaja za Ameriku”, izjavio je Tramp na ceremoniji polaganja zakletve, kojoj je prisustvovalo oko 200 zvanica. Beret će moći da učestvuje u radu suda pošto položi i pravnu zakletvu pred predsedavajućim sudijom Džonom Robertsom u sudu u utorak.

Beret je okupljenima rekla da je kroz “rigorozni proces potvrde” naučila da je “posao sudije da se odupre svojim političkim preferencama”. Obećala je da će raditi posao “bez straha i bez pristrasnosti”.

Lider senatske manjine, demokrata Čak Šumer ocenio je da je republikanska većina “uništila svoj kredibilitet” glasanjem tako blizu izbornog dana, nakon što je mesecima blokirala kandidata demokratskog predsednika Baraka Obame u izbornoj godini 2016.

Demokrate su tvrdile da je odluka o novom sudiji Vrhovnog suda trebalo da se prepusti kandidatu koji pobedi na predsedničkim izborima, što je stav koji su republikanci zastupali kada je mesto u sudu upražnjeno početkom 2016. koja je bila izborna godina. Republikanci u Senatu tada su odbili i da stave na razmatranje nominaciju sudije Merika Garlanda, koga je predsednik Barak Obama predložio za sudiju Vrhovnog suda.

1 KOMENTAR

  1. Hvala američkim srbima što glasaju za Trupha,sljedeće godine ako dobije izbore sljedi priznanje Kosova republikom !

Comments are closed.