Trampova “Istina” dostupna za preuzimanje: Pokrenuta nova aplikacija za društvene mreže od strane bivšeg predsednika

0
EPA-EFE/JIM LO SCALZO / POOL ATTENTI

Donald Tramp pokrenuo je svoju aplikaciju “Istina” (Truth Social), koja se od danas nalazi u Epl prodavnici (App Store) i predstavlja povratak bivšeg predsednika SAD na društvene mreže nakon što je prethodne godine izbačen sa nekoliko platformi.

Aplikacija je sada dostupna za preuzimanje, a onima koji su je već naručili biće automatski instalirana.

Neki od korisnika prijavili su probleme prilikom registracije, a neki su stavljeni i na listu za čekanje uz obaveštenje da je formiranje takve liste neophodno usled velike potražnje, prenosi Gardijan.

Tramp je inače izbačen sa Tvitera, Fejsbuka i Jutjuba, nakon napada na Kapitol od strane njegovih pristalica u januaru 2021. godine. Bivši predsednik je bio optužen da je na svojim profilima objavljivao poruke koje su podsticale nasilje.

“Trump Media & Technology Group” (TMTG) je kompanija koja stoji iza ovog projekta, a koju predvodi bivši kongresmen iz redova Republikanaca Devin Nunjes. “Istina” se na ovaj način pridružila velikoj grupi kompanija koje se zalažu za slobodu govora kako bi privukle korisnike koji se osećaju potisnuto na najpoznatijim platformama.

Zasad međutim, nijedna od novih kompanija – kakve su protivnici Tvitera “Gettr” i “Parler”, kao i video sajt “Rumble” – nije uspela da dosegne popularnost svojih mejnstrim pandana.

“Ove nedelje ćemo započeti sa funkcionisanjem u Epl prodavnici. To će biti zaista sjajno, jer ćemo time privući još mnogo ljudi koji bi želeli da budu na našoj platformi”, rekao je Nunjes u nedelju za Foks njuz.

“Naš cilj je da do kraja marta budemo potpuno operativni makar u SAD, a mislim i da ćemo taj cilj uspeti da ostvarimo”, dodao je Nunjes.

Verzija koja se trenutno može preuzeti je poboljšana u odnosu na prethodnu, koja je sadržala više grešaka i bila dostupna u fazi testiranja.

U petak je Nunjes koristio aplikaciju i pozvao korisnike da budu aktivniji na mreži kako bi se ona što brže razvila. On je u jednoj od svojih objava poželeo dobrodošlicu novom korisniku za kog se ispostavilo da je katolički sveštenik, pozvavši ga da podstakne svoje kolege da se pridruže mreži.

Nije još uvek jasno na koji način je razvoj projekta finansiran, s obzirom na to da će privatne donacije u vrednosti od milijardu dolara biti dostupne tek nakon što se zaključi dogovor sa kompanijom “Digital World Acquisition Corp” čiji su poslovi pod istragom. Tek nakon završetka istrage se može očekivati sklapanje dogovora, a predviđa se da se to neće desiti u nekoliko narednih meseci.