Trampov savetnik poslao poruku upozorenja Palestincima: “Jevreja će biti sve više…”

0
Foto: Profimedia

Savetnik predsednika SAD Donalda Trampa Robert O’Brajan upozorio je Palestince da će jevrejska naselja nastaviti da se šire zbog rasta antisemitizma širom sveta i da će seviše Jevreja useliti u Izrael. 

U razgovoru sa stranim diplomatama Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost O’Brajan je branioTrampov bliskoistočni plan koji je Izrael prihvatio, a Palestinci odbacili. 

On je rekao da plan nije “perfektan” ali je apelovao na Palestince da pregovaraju o uslovima predloženog sporazuma.

Njime se nude ekonomski podsticaji koji će omogućiti da Palestina postane “Singapur Bliskog istoka”, rekao je Trampov savetnik. 

Palestinci su u potpunosti osudili predlog koji im nudi ograničenu samoupravu na raštrkanim delovima teritorije sa glavnim gradom u predgrađu Jerusalima, dok se Izraelu omogućava da anektira velike delove Zapadne obale. 

“To bi mogla biti poslednja mogućnost za rešenje (po modelu) dve države”, rekao je O’Brajan. 

 On je rekao i da izraelski natalitet  raste i da  raste antisemitizam u Evropi i na drugim mestima i podstiče Jevreje da se vrate u Izrael. 

“Naselja će nastaviti da se šire. Ako se zamrzavanje naselja ne održi, ako mirovni proces ne bude delovao, možda će fizički biti nemoguće rešenje dve države”, ocenio je on. 

Neuobičajeno je za zvaničnika administracije SAD da povezuje antisemitizam sa jevrejskim naseljima. 

Palestinci i veći deo međunarodne zajednice jevrejska naselja na  Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalimu, teritorijama koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine, smatraju nelegalnim i velikom preprekom za mir. 

Međutim, O’Brajanova izjava je u skladu sa favorizovanjem Izraela od strane Trampove administracije u  decenijskom sukobu sa Palestincima. 

On nije rekao da se palestinsko stanovništvo takođe povećava i na palestinskim teritorijama i u Izraelu. 

Palestinsko stanovništvo raste godišnje za 2,4 procenta, 33 odsto više nego izraelsko. 

Zbog toga su pregovarači ranije upozoravali da će Izrael izgubiti sposobnost da bude i jevrejska i demokratska država, ako se ne osnuje nezavisna Palestina. 

Trampovim planom se predviđa eventualno stvaranje palestinske države ali i da Izrael anektira sva jevrejska naselja na Zapadnoj obali kao i stratešku dolinu Jordan.

(Beta)