Trampov pravni tim počeo odbranu predsednika pred Senatom

0
Foto: Profimedia

Pravni tim američkog predsednika Donalda Trampa počeo je danas njegovu odbranu na suđenju u procesu opoziva u Senatu, javio je Glas Amerike.

“Predsednik apsolutno nije uradio ništa pogrešno”, rekao je Trampov advokat Pet Sipoloni na početku iznošenja argumenata odbrane.

Trampovi advokati će tokom tri dana iznošenja argumenata odbaciti tvrdnje demokrata da je predsednik zloupotrebio položaj i da bi ga trebalo smeniti s položaja zato što je vršio pritisak na Ukrajinu da istraži bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, kandidata za predsedničku nominaciju Demokratske stranke, a zatim pokušao da to zataška opstruisanjem istrage u Kongresu.

Tramp je odbacio optužbe demokrata. Trampov pravni tim imaće 24 sata, podeljena u tri dana, da iznese svoje argumente.

Predstavnički dom, u kojem većinu imaju demokrate, prošlog meseca je opozvao Trampa po optužbama da je zloupotrebio položaj i opstruisao Kongres.

To je otvorilo put za suđenje u Senatu, u kojem većinu imaju republikanci, a na kojem će se odlučivati da li bi Tramp trebalo da bude smenjen. To je treće suđenje u procesu opoziva jednog predsednika u američkoj istoriji.

Očekuje se da će Tramp biti oslobođen u Senatu, s obzirom da je za odluku o smeni potrebna dvotrećinska većina, a nijedan republikanski senator do sada nije podržao taj potez.

(Beta)