Tramp za masakr optužuje “glorifikaciju nasilja” i mentalne bolesti, ali ni pomena o pištoljima: Republikanci odbijaju restrikcije zakona o posedovanju i nošenju oružja

0
Foto Profimedia

Američki predsednik Donald Tramp je za masakr u Teksasu i Ohaju u kojem je život izgubila najmanje 31 osoba, a 53 povređeno, okrivio “glorifikaciju nasilja”. Tramp je kao uzrok napada naveo internet, brutalne i krvoločne video-igre i mentalne bolesti, ali nije bilo pomena o potencijalnoj restrikciji posedovanja i nošenja oružja koje mnogi smatraju glavnim faktorom za sve učestalija masovna ubistva.

U prvom obraćanju javnosti posle napada u Dejtonu i El Pasu, Tramp je osudio beli suprematizam pošto je policija saopštila da istražuje antihispanski i antiimigrantski manifest koji je, kako se sumnja, na internetu neposredno pre pucnjave objavio napadač iz El Pasa.

“Naša nacija mora da osudi rasizam i beli suprematizam. Ove zločinačke ideologije moraju biti pobeđene. U Americi nema mesta za mržnju”, rekao je Tramp.

Mnogi su, piše Gardijan, primetili da američki predsednik ni u jednom trenutku nije pomenuo izmenu zakona o posedovanju i nošenju oružja, uprkos činjenici da je samo nekoliko sati ranije na Tviteru pozvao američki Kongres da usvoji neki oblik bezebdnosne provere.

Kongres nije uspeo da usvoji nikakve značajne regulatorne izmene po pitanju oružja, uprkos učestalosti masovnih pucnjava, velikim delom zahvaljujući otporu republikanaca, odnosno Senata koji je pod kontrolom Republikanske stranke. Štaviše, čini se da se ova politička dinamika neće uskoro promeniti.

Ubrzo pošto je Tramp završio obraćanje, vlasti su saopštile da je još jedna osoba ranjena u pucnjavi u El Pasu podlegla povredama, te se broj preminulih popeo na 22.

Tramp je u Beloj kući pozvao na zajednička rešenja u saradnji obe partije, odnosno da se stranačka pripadnost mora ostaviti po strani i biti jedinstven u osudi pošto “varvarski masakri predstavljaju napad na naše zajednice, na našu naciju i zločin protiv čovečnosti”. Ipak, čini se da on ne smatra oružje problematičnim.

“Mentalne bolesti i mržnja povlače obarač, ne oružje”, rekao je Tramp i pozvao na reforme koje će omogućiti “bolju identifikaciju mentalno poremećenih pojedinaca koji bi mogli da počine nasilje”, dodajući da se takvim ljudima treba pružiti adekvatna stručna pomoć, ali i da ih, kada je to neophodno, vlasti moraju zatvoriti čak i protiv njihove volje.

Tramp je, kako je rekao, naložio Ministarstvu pravde da predloži takve zakone koji će osigurati da se oni koji počine masovna ubistva i zločine iz mržnje suoče sa smrtnom kaznom, kao i da ta najteža kazna bude odlučno i brzo sprovedena.

On se, sada već tradicionalno, osvrnuo na medije nazvavši ih ponovo “lažnim vestima” koje doprinose porastu nasilja.

Gradonačelnik El Pasa je potvrdio da će Tramp posetiti grad u sredu.

Vrh Demokratske stranje oštro je osudio Trampov odgovor na nasilje.

Beto O’Rurk, jedan od učesnika u trci za predsedničkog kandidata iz redova demokrata koji je inače iz El Pasa, uporedio je Trampovo obraćanje sa nacističkom Nemačkom.

“Jedina moderna zapadna demokratija koja bi mogla da kaže ovako nešto je Treći rajh, nacistička Nemačka.”