“Tramp vas je lagao. Nisu mi jasni republikanci koji ga u tome podržavaju – kao da više ne žele da budu partija Linkolna, Ajzenhauera”: Bajdenov govor povodom godišnjice napada na Kapitol

0
EPA-EFE/JIM LO SCALZO / POOL

Predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden obratio se naciji povodom godišnjice od šestojanuarski nemira kod Kapitola, zgrade američkog Kongresa, kada su pristalice Donalda Trampa, u pokušaju da preokrenu rezultate predsedničkih izbora iz novembra 2020. ispred i unutar zgrade izazvali nerede tokom kojih je poginulo pet osoba.

Bajden je u svom govoru za nerede kod Kapitola direktno optužio Donalda Trampa, njegovog prethodnika u Beloj kući

U svom obraćanju, Bajden je rekao da je po prvi put u istoriji SAD njegov prethodnik „pokušao da spreči miran prenos vlasti“ dok je „nasilna rulja“ preplavila Kapitol, prenosi BBC.

On je dodao da Amerikanci „moraju da se postaraju da se to nikada više ne ponovi“.

„Ono što nismo videli je da je bivši predsednik, koji je samo okupio rulju da napadne, sedeo u Beloj kući, gledajući to na televiziji“, rekao je Bajden.

„Ovo je bila oružana pobuna… Oni nisu želeli da podrže slobodne i poštene izbore”, dodao je predsednik SAD.

Predsednik je rekao da se Amerikanci moraju “suočiti sa istinom” da bi mogli da idu napred.

Istakao je i da je “bivši predsednik napravio mrežu laži o izborima 2020. godine”.

“Eto vam istine”, rekao je Bajden.

Bajden se u svom govoru takođe obrušio i na Republikansku partiju, napominjući da „oni izgleda više ne žele da budu stranka Linkolna, Ajzenhauera, Regana…”

Predsednik SAD je istakao da su američki predsednički zbori 2020. bili „najveća demonstracija demokratije“ u američkoj istoriji. Rekao je da je 150 miliona Amerikanaca izašlo na birališta i glasalo, uprkos pandemiji koronavirusa.

Bajden se takođe osvrnuo na “napore bivšeg predsednika Trampa da širi velike laži o ishodu izbora” – za koje je Bajden rekao da je „pogrešan“ i „neamerički“.

„Istina je da nijedni izbori u američkoj istoriji nisu pažljivije ispraćeni, niti pažljivije prebrojani“, rekao je Bajden.

Bajden je nastavlio sa oštrim kritikama na račun svog prethodnika na mestu predsednika SAD, nazivajući Donalda Trampa prvim američkim liderom koji je odbio da prihvati rezultate izbora u SAD i prihvati volju američkog naroda.

“Donald Tramp nije samo bivši predsednik. On je poraženi bivši predsednik. Poražen sa razlikom od preko sedam miliona vaših glasova na slobodnim i poštenim izborima. I jednostavno nema dokaza da su izborni rezultati pogrešni”, rekao je Bajden.

On je takođe postavio pitanje kako republikanski članovi Kongresa koji su izabrani ili reizabrani na istom glasačkom listiću kao i Tramp mogu tako ozbiljno da tvrde da su izbori namešteni. Napomenuo je da je deo američkog demokratskog eksperimenta „odgovornost da se prihvati poraz”.

„Bolovi i ožiljci od tog dana su duboki. Mi smo u borbi za dušu Amerike”, zaključio je Bajden u svom govoru.