Tramp uživa u ulozi pomiritelja: Četvrta zemlja normalizovala odnose sa Izraelom

0
Foto: Beta (Ronen Zvulun/Pool Photo via AP)

(Beta-AP) – Izrael i Bahrein su juče odlučili da uspostave zvanične diplomatske odnose i tako je ta mala zemlja Zaliva postala četvrta arapska država koja je normalizovala odnose s Izraelom.

Sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa kojem su posredovale SAD potpisan je na kraju jednodnevne posete američko izraelske delegacije Bahreinu.

Bahrein se pridružio Ujedinjenim Arapskim Emiratima 15. septembra u Beloj kući na ceremoniji potpisivanja takozvanih Sporazuma Avram s Izraelom.

I dok su time između Emirata i Izraela zvanično uspostavljene veze, sporazum sa Bahreinom nije bio toliko detaljan i uključio je zajedničko obećanje da će se ići tim putem.

Današnjom posetom to je postignuto i stvoreni su uslovi da se otvore abamsade i razmene ambasadori u narednim mesecima.

“To je zaista bila istorijska poseta, početak plodnih bilateralnih odnosa”, rekao je bahreinski ministar spoljnih poslova Abdulatif al Zajani na ceremoniji potpisivanja.

Delegaciju SAD predvodio je ministar finansija Stiven Mnučin, a izraelsku savetnik premijera Izraela Benjamina Netanjahua za nacionalnu bezbednosti Meir Ben Šabat.

Ben Šabat je rekao da je danas učinjen “prvi zvanični korak u približivanju dve zemlje”, dodavši da je delegacija primljena otvorenih ruku i da je to važan korak za stabilnost i prosperitet u regionu.

Sporazumi Izraela s UAE i Bahreinom predstavljaju diplomatske pobede za administraciju predsednika SAD Donalda Trampa i Netanjahua.

Palestinci su međutim oštro kritikovali te sporazume jer su dugo računli na jedinstven arapski stav da će Izrael biti priznat tek kada oni budu imali nezavisnu državu.

Sporazumi odražavaju promenu na Bliskom istoku gde se zbog zajedničke zabrinutosti za poteze Irana i poslovnih mogućnosti nadvila senka nad skorim rešavanjem palestinskog pitanja.