Tramp uzeo vojsci 3,8 milijardi dolara za zid, naljutili se svi, pa mu ograničili sposobnost pokrentanja akcije u Iranu

0
Foto Profimedia

Pentagon je u četvrtak skresao milijarde dolara za finansiranje 17 aviona Ratne mornarice i Ratnog vazduhoplovstva i drugih vojnih programa kako bi oslobodio novac za izgradnju graničnog zida između SAD i Meksika koji dugo zahteva predsednik Donald Tramp, ljuteći time ne samo Demokrate nego i “vojne jastrebove” u redovima njegovih Republikanaca.

Sekretar SAD za obranu Mark Esper odobrio je 3,8 milijardi dolara na zahtev Ministarstva za unutrašnju bezbednost za taj zid, a Pentagon je priznao da bi moglo doći do dodatnih smanjenja vojnih izdataka da bi se osiguralo finansiranje obećanja još iz Trampove predizborne kampanje.

Odluka doneta u četvrtak samo je pojačala oštre podele između Trampa i poslanika Kongresa koji su se usprotivili korišćenju vojnih finansija za izgradnju zida. Tramp je u više navrata tvrdio da će Meksiko plati njegov obećani “veliki prelepi zid”, ali to se nije dogodilo.

“Današnji zahtev za reprogramiranje još jednom potvrđuje da je predsednik opsednut ispunjavanjem predizbornih obećanja na štetu naše nacionalne bezbednosti”, rekao je u poslanik Demokrata Adam Smit iz Vašingtona, predsednik nadleđnog odbora Kongresa. “Ova vlada je već ukrala milijarde od Ministarstva odbrane kako bi započela izgradnju predsednikovog zida i danas nastavlja lošu politiku”.

Poslanik Mak Tornberi iz Teksasa, najviši Republikanac u Odboru, rekao je da Kongres ima ustavno ovlašćenje da utvrdi kako se troši novac za odbranu i da je “današnje reprogramiranje u suprotnosti s ustavnim ovlašćenjima Kongresa”.

Uprkos protivljenju poslanika, Tramp nije imao nikakvih posledica prilikom sličnih transfera prošle godine, kada je Pentagon otkazao desetine vojnih građevinskih projekata da bi oslobodio 3,6 milijardi dolara i prebacio 2,5 milijarde dolara novca iz borbe protiv droge.

Sve skupa, Tramp je obezbedio nešto više od tri milijarde dolara za izgradnju graničnih barijera radeći kroz redovne kongresne kanale, podložne ograničenjima koja postavljaju poslanici. A koristio je razne organe za transfer i hitne slučajeve da prebaci još skoro sedam milijardi dolara na osnovu proglašavanja hitnih slučajeva, zatim od fonda za zaplenu novca koji oduzemaju vlasti i od finansiranja vojnih aktivnosti za borbu protiv droge…

A onda je Senat Kongresa SAD usvojio rezoluciju kojom ograničava sposobnost predsednika SAD Donalda Trampa da pokrene vojnu operaciju protiv Irana.

Rezolucijom, čiji je autor senator demokrata Tim Kejn, predviđa se da Tramp mora da ima odobrenje Kongresa za vojnu akciju protiv Irana.

Za rezoluciju je glasalo 55 senatora, a protiv 45. Osam senatora iz Trampove Republikanske stranke, koja ima većinu u Senatu, pridružilo se demokratama i podržalo rezoluciju.

Kejn i druge pristalice rezolucije naveli su da se ona ne tiče ni Trampa ni funkcije predsednika SAD, već da predstavlja važnu potvrdu ovlašćenja parlamenta da objavljuje rat.

(Beta)