Iako nikome ne bi palo na pamet da pravi takvo poređenje, predsednik Amerike Donald Tramp i glavni lik u seriji „Breaking Bad“ sada ipak imaju jednu stvar koja im je zajednička – obojicu je neko pokušao da otruje smrtonosnim ricinom. Srećom, u oba slučaja je plan trovača osujećen.

Američki zvaničnici presreli su kovertu poslatu Beloj kući u kojoj se nalazio otrov ricin, rekao je američki federalni zvaničnik agenciji Asošijeted Pres. Izgleda da je pismo poslato iz Kanade, navodi se u saopštenju kanadske policije koja kaže da pomaže FBI.

Pismo je presretnuto u vladinom objektu koji proverava poštu adresiranu na Belu kuću i predsednika Donalda Trampa, rekao je američki zvaničnik. Preliminarna istraga pokazala je da je sadržaj pozitivan na ricin, otrov koji se prirodno nalazi u ricinusovom zrnu, rekao je američki zvaničnik.

Otrovno dejstvo ricina je poznato odavno.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da se ricin može naći u otpadnom proizvodu koji se javlja prilikom prerade ricinusovog zrna u ricinusovo ulje.

„Bio bi potreban namerni postupak da bi se ricin stvorio i upotrebio za trovanje ljudi“, prenosi USA today. Prema CDC-u, ne postoji protivotrov za ovaj otrov, koji može da ubije osobu u roku od 36 do 72 sata nakon izlaganja.

Malo je verovatno da će se apsorbovati kroz kožu, ali može biti smrtonosan ako se proguta ili udahne.

„Ricin je vrlo toksičan. Deluje tako što ulazi u ćelije čovekovog tela i sprečava ih da stvaraju proteine koji su im potrebni“, navodi CDC. „Bez proteina ćelije umiru. Na kraju je to štetno za celo telo i može prouzrokovati smrt.“

Simptomi trovanja ricinom su različiti, u zavisnosti od toga da li se otrov unosi ili udiše, navodi klinika Mejo. Kada se pojede, može doći do oštećenja organa i crevnih krvarenja. Kada se udiše, izaziva respiratorne probleme. Prema Klinici Mejo, otrov bi mogao „potencijalno da se koristi kao biološko oružje“,.

Jedna od nedoumica kod nas je i da li se otrov zovr ricin ili ricinus. Evo šta je o tome pisao lingvista Ivan Klajn 2003. kada je ricin bio u centru pažnje zbog planova Al Kaide.

„Ricinus je otrov koji može da bude smrtonosan. Za njega ne postoji protivotrov a teroristi mogu da ga upotrebe…“, pisalo je u napim medijima tada.

Ali Klajn na to kaže: „Neće biti“, i objašanjava: „Otrov zbog koga su poslednjih dana oživela strahovanja od napada „Al Kaide“ zove se ricin. Dobija se hemijskim postupcima iz semenki biljke ricinus. Sam po sebi ricinus uopšte nije otrovan, čak se može smatrati i lekovitim. U Italiji, dvadesetih godina prošlog veka, Musolinijevi fašisti uživali su da ga daju svojim političkim protivnicima. Time su želeli da ih ponize i osramote, jer su ih na javnom mestu terali da progutaju punu čašu ricinusovog ulja – a ono deluje kao efikasan purgativ. Na upotrebu ricinusa za masovno trovanje još nisu pomišljali: takvu ideju će razraditi tek Alahovi sledbenici u naše doba“, objasnio je razliku Klajn.

Otrov je, navodno, dva puta smrtonosniji od otrova kobre, pisali su mediji.

Otrov je korišćen u seriji „Breaking Bad“ u pokušaju da ubije glavnog junaka.

Ali prizor vredan špijunskog trilera u kojem je ključni sastojak bio ricin odigrao se još 1978. kada je Georgi Markov, bugarski disident i novinar BBC-ja otrovan na londonskoj stanici Vaterlo. Prišao mu je jedan neupadljiv gospodin sa kišobranom u ruci i ubo ga u nogu.

Iz vrha kišobrana izletela je minijaturna kuglica napunjena ricinom. Novinara su brzo prevezli u bolnicu, ali ricin je uradio svoje. Osoblju je ispričao da ja uveren da ga je otrovao KGB.

Što se tiče Trampa, federalni istražitelji sada utvrđuju odakle i ko je poslao kovertu poštom.

FBI je saopštio da su njegovi agenti zajedno saslužbom poštanske inspekcije vodili istragu i da „nema poznate pretnje po javnu bezbednost“.

Ovo nije prvi put da Tramp dobije „opasnu“ poštu, a pre njega je i Obama dobio otrovno pismo, prenosi agencija Beta.

Veteran mornarice uhapšen je 2018. godine i priznao da je Trampu i članovima njegove administracije slao koverte u kojima se nalazila supstanca iz koje potiče ricin.

Vlasti su saopštile da je Vilijam Klajd Alen III koverte sa mlevenim ricinusovim prahom poslao predsedniku, direktoru FBI-a Kristoferu Vreju, tadašnjem ministru odbrane Džimu Matisu, direktoru CIA, glavnom oficiru mornarice.

Muškarac iz Misisipija je 2014. godine osudjen je na 25 godina zatvora jer je tadašnjem predsedniku Baraku Obami i drugim zvaničnicima poslao pisma zaprašena ricinom.

Komentar(1)

  1. Major
    21. septembra 2020. 10:50

    Doni, odlicno ti ide! Jos samo drzavni udar koji nece uspesno da izvedu Srbi i Rusi i ti si car jos cetiri godine!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.