Tramp tvrdi da bi produženo brojanje glasova u Pensilvaniji moglo da izazove nasilje: Tviter osporio objavu

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Poslednjeg dana kampanje, predsednik SAD Donald Tramp upozorio je na mogućnost postizbornog nasilja zbog odluke Vrhovnog suda da dozvoli produženo brojanje glasačkih listića u Pensilvaniji, državi koja bi mogla biti ključna za konačni izborni rezultat, prenosi Glas Amerike (VoA).

Ankete pokazuju da bivši potpredsednik, kandidat demokrata Džo Bajden, ima malu prednost u državi u kojoj glasački listići, za koje se očekuje da će favorizovati demokrate, možda neće biti prebrojani danima nakon izbora, jer brojanje počinje tek po zatvaranju birališta.

Dan uoči izbora, između skupova u državi Mičigen i u Viskonsinu, Tramp je tvitovao da će produženo brojanje glasačkih listića u Pensilvaniji “omogućiti neobuzdane i nekontrolisane prevare i potkopaće čitav sistem zakona”.

“Takođe će izazvati nasilje na ulicama. Nešto se mora preduzeti”, napisao je.

Tviter je kasnije označio taj tvit ocenivši da je “neki deo ili celokupni sadržaj koji se deli u tvitu sporan i možda dovodi u zabludu u vezi sa izborima ili drugim gradjanskim procesom”.

Bajden nije želeo da komentariše Trampovo upozorenje na nasilje na ulicama.

“Neću odgovoriti ni na šta što ima da kaže… Nadam se direktnim, mirnim izborima i pojavljivanju mnogo ljudi”, rekao je.

Bajden je poslednji dan kampanje proveo u Pensilvaniji i Ohaju, a Tramp je održao ukupno pet mitinga u Viskonsinu, Mičigenu, Severnoj Karolini i Pensilvaniji.

Državna sekretarka Pensilvanije Keti Bukvar je na CNN-u osudila Trampov tvit i rekla da je državna glasačka infrastruktura sigurna od prevara.

“Nemam pojma o čemu govori, ali reći bilo šta o podsticanju nasilja je potpuno neprimereno”, rekla je Bukvar.

Na skupu u Kenoši, Tramp je rekao “da je odluka Vrhovnog suda vrlo, vrlo opasna” i da pretpostavlja da je “to bila politička odluka” i nada se da će je sudije promeniti.

Tramp je u nedelju demantovao medijske izveštaje da je ljudima od poverenja rekao da će u izbornoj noći proglasiti pobedu čak i ako ishod za Elektorski koledž ne bude jasan.

Trampov prethodnik, Barak Obama, koji je u ponedeljak vodio kampanju u ime Bajdena u Maloj Havani u Miamiju, rekao je da “to nije nešto što čini lider demokratije” već “nešto što radi bezvredni diktator”.