“Tramp sve zataškava”; “Nije tačno, njemu je zdravlje Amerikanaca na prvom mestu”: Kako je protekla potpredsednička debata

0
Foto: Profimedia

Majk Pens i Kamala Heris, republikanski i demokratski kandidati za funkciju potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država učestvovali su u noći između srede i četvrtka u potpredsedničkoj debati.

Debata u udarnom terminu bila je prilika za glasače da odluče da li su Pens ili Heris spremni da preuzmu dužnosti predsednika pre isteka sledećeg mandata. To pitanje, iako deluje tako, nije važno samo u teoriji.

Američki mediji pišu da je odluka o tome ko će biti novi (ili stari) potpredsednik veoma važna s obzirom na godine i zdravstveno stanje Trampa i Bajdena. Donald Tramp (74) trenutno se oporavlja od koronavirusa, a 77-godišnji Džo Bajden bi, ako bude izabran, bio najstariji predsednik ikada.

Bilo je žustrih razmena na samom početku ali su učesnici debate pokazali mnogo više poštovanja, nego što je to bio slučaj prošle nedelje tokom prve predsedničke debate.

Budući da zaostaju u anketama, Tramp i Pens nemaju vremena za gubljenje i zbog toga je za njih ova debata bila od velike važnosti. Izbori su za manje od četiri nedelje, a milioni Amerikanaca su već glasali.

Sa druge strane nego što je Kamala Heris izgovorila jednu reč, čim je kročila na binu, ušla je u istoriju kao prva Afroamerikanka učesnica potpredsedničke debate. Bila je to odlična prilika za nju da motiviše potencijalne birače koji nisu pokazali preterani entuzijazam prema Bajdenu.

Glavna tema debate bio je koronavirus.

Potpredsednik Majk Pens branio je način na koji se Trampova adminstracija suočila sa pandemijom Kovida 19 u kojoj je stradalo više od 210 hiljada Amerikanaca, dok ga je demokratska kandidatkinja za potpredsednicu Kamala Haris osudila kao “najveći neuspeh bilo koje američke administracije ikada”.

Dok se predsednik SAD Donald Tramp oporavlja od virusa u Vašingtonu, Kamala Haris je naglasila da ne bi uzela vakcinu ukoliko bi je reklamirao republikanski predsednik, bez podrške zdravstvenih profesionalaca.

Pens, koji rukovodi predsednikovom radnom grupom za koronavirus, priznao je da je Amerika “prošla kroz veoma izazovan period ove godine”.

Međutim, dodao je i da “želi da američki narod zna, da je od prvog dana, predsednik Tramp zdravlje Amerikanaca stavio na prvo mesto”.

Dvoje kandidata sukobilo se oko Trampovog odbijanja da objavi svoje poreske prijave četiri godine pošto je obećao više puta da će to učiniti. Njujork tajms je prošlog meseca objavio da predsednik plaća veoma mali porez na lična primanja, ali da ima dug od više stotina miliona dolara.

“Bilo bi dobro znati kome predsednik duguje novac”, rekla je Heris.

“Ono što svi znamo o Džou je da on sve iznese u javnost. On je pošten, otvoren”, dodala je. “Donald Tramp, s druge strane, sve zataškava”.

Pens je branio Trampa kao biznismena koji otvara nova radna mesta i koji je više nego pošteno platio porez, i preusmerio je razgovor na Bajdena.

“Od prvog dana, Džo Bajden će vam podići porez”.