Američki predsednik Donald Tramp odbio je da učestvuje u virtuelnoj televizijskoj debati sa protivkandidatom Džoom Bajdenom, prenose mediji.

Ovo je, kako piše, BBC objavljeno neposredno pošto je doneta odluka da se druga debata dvojice predsedničkih kandidata, zakazana za 15. oktobar u Majamiju, održi virtuelno.

Gardijan je ubrzo objavio i zvaničnu izjavu iz Trampovog tima koja ne zvuči nimalo blago.

„Predsednik Tramp je pobedio u prvoj debati uprkos užasnom i pristrasnom moderatoru kakvog je imao u Krisu Valasu, i to svi znaju. A to što ta stvorenja iz močvare iz u Komisiji za predsedničke debate sada staju na Bajdenovu stranu jednostranim otkazivanjem debate ‘oči u oči’ je bedno. Ne služe tome debate i ne organizuju se tako. Ovo su činjenice: Predsednik Tramp će imati više negativnih testova do ove debate, tako da nema potrebe za jednostranim odlukama. Bezbednost svih uključenih može lako da se ostvari i bez eliminisanja mogućnosti glasačima da vide dvojicu kandidata u sudaru licem u lice. Preskočićemo ovaj bedni izgovor za pomoć Džou Bajdenu i organizovati skup umesto toga“, stoji u saopštenju.

Odluka je doneta zbog opasnosti od epidemije koronavirusa, saopštila je u prethodno Komisija za predsedničke debate.

Tramp i Bajden je trebalo da debatuju na sceni u Majamiju, 15. oktobra. Međutim, Komisija se sada priprema za virtuelnu debatu.

„Druga predsednička debata imaće format govora iz gradske skupštine, na kojem će kandidati učestvovati sa odvojenih udaljenih lokacija“, navodi se u saopštenju Komisije, pozivajući se na „bezbednost i zdravlje svih učesnika u debati“.

Kako piše Njujojk tajms, već u prvom trenutku nije bilo jasno da li će Trampov izborni tim pristati na virtuelni sastanak kandidata, odnosno, da li će predsednik SAD uopšte učestvovati u debati, s obzirom na to da je prošle nedelje zaražen koronavirusom.

Iako virtuelna debata može izgledati kao tehnološka inovacija u doba pandemije, nije prvi put u istoriji da se rasprava dvojice predsedničkih kandidata odvija na daljinu.

Naime, treća debata između Džona F. Kenedija i Ričarda Niksona 1960. godine, takođe je održana na daljinu.

Kenedi je govorio iz televizijskog studija u Njujorku, dok je Nikson to učinio iz studija u Los Anđelesu.

Slika na ekranu je bila podeljena na dva jednaka dela, tako da je gledaocima omogućeno da istovremeno isprate oba kandidata.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.