Tramp smanjio zatvorsku kaznu svom prijatelju Rodžeru Stounu. “Bio je samo žrtva prevare o Rusiji”, poručila Bela kuća

0
Beta - AP Photo/Evan Vucci, File

Predsednik SAD Donald Tramp smanjio je zatvorsku kaznu svom prijatelju Rodžeru Stounu osuĐenom u februaru na 40 meseci zatvora u okviru istrage o ruskom mešanju za vreme američke predsedničke kampanje 2016. godine, saopštila je noćas Bela kuća.

“Danas je predsednik Donald Tramp naložio izvršnu meru milosti da preinači nepravednu kaznu Rodžeru Stounu”, saoštila je Bela kuća, navodeći da je od sada dugogodišnji predsednikov prijatelj “slobodan čovek”.

Bela kuća je navela da je Stoun bio žrtva “prevare” o Rusiji.

Stoun (67) je trebalo da počne da služi kaznu u utorak, ali rekao je za AP da ga je Tramp sinoć pozvao da mu kaže da će mu preinačiti kaznu, prenosi Frans pres.

Stoun je osuĐen u februaru na 40 meseci zatvora zbog laganja Kongresu, uticaju na svedoke i blokiranju istragu Predstavničkog doma američkog Kongresa o tome da li je Tramp bio u dosluhu sa Rusijom da osigura pobedu na predsedničkim izborima 2016.

Iako ovaj potez nije kompletno pomilovanje, svakako će uznemiriti kritičare koji već odavno skreću pažnju na predsednikove intervencije u pravosudnom sistemu zemlje, prenosi Glas Amerike.

(Beta)