Tramp se nije šalio, pokreće “operaciju Ledžend”: Bela kuća šalje federalne agente u više gradova širom SAD

0
Foto: Profimedia

Američki predsednik Donald Tramp najavio je da će poslati federalne snage u više gradova širom zemlje kako bi se smanjila stopa kriminala i nasilja. Gradonačelnici Čikaga i Njujorka dočekali su Trampovu inicijativu “na nož”, prenosi RTS.

Donald Tramp je konferenciji za novinare rekao da će Ministarstvo pravde odmah poslati savezne agente u Čikago i Albukerki, prenela je kalifornijska ispostava NBC njuza.

Dodao je da će agenti biti poslati i u druge gradove, ali je imenovao samo najveće gradove Ilinoisa i Novog Meksika.

Naveo je da je država obezbedila fond od 61.000.000 dolara lokalnim samoupravama kao deo operacije “Ledžend”.

“Nećemo policiji uskraćivati sredstva, mi ćemo angažovati još sjajnih policajaca”, poručio je Tramp.

Državni tužilac Vilijam Bar 8. jula je pokrenuo operaciju poslavši federalne agente u Кanzas Siti, gde je stopa kriminala čak 40 odsto viša nego prošle godine. Samo ove godine registrovano je 100 ubistava.

Operacija je dobila ime po ubijenom četvorogodišnjaku, Ledžendu Taliferomu koji je stradao od metka dok je spavao u svom krevetu u Кanzas Sitiju.

Кako ističe Кej-Es-Bi-Vaj, porodica ubijenog dečaka prisustvovala je Trampovoj konferenciji.

Bar je poručio da se na Operaciji “Ledžend” radilo duže od godinu dana, kako bi se sastavila jedinica za borbu protiv kriminala u velikim američkim gradovima.

Prema njegovim rečima, reč je o “klasičnim borcima protiv kriminala”, dodavši da se neće baviti zaštitom federalne imovine.

Sa druge strane, gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut već je nagovestila da neće sarađivati sa agentima, dok je njen njujorški kolega Bil de Blazio najavio tužbu kako bi agente sprečio da deluju u “Velikoj jabuci”.