Tramp promenio ploču: “Usredsređen sam na miran prenos vlasti…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Američki predsednik Donald Tramp rekao je da svoju pažnju okreće neometanom i mirnom prenosu vlasti, nakon što je Kongres potvrdio izbornu pobedu demokrate Džozefa Bajdena.

“Kongres je potvrdio rezultate. Nova administracija bit će inaugurisana 20. januara. Ja sam sada usredsređen na to da osiguram glatku, urednu i besprekornu primopredaju vlasti. Ovo je trenutak za ozdravljenje i pomirenje”, rekao je Tramp u video poruci koju je juče objavio na Tviteru dan nakon što su njegove pristalice upale u Kapitol pokušavajući da spreče potvrdu Bajdenove pobede. 

Tramp je osudio nasilje rekavši da su demonstranti “oskvrnavili sedište američke demokratije”, prenela je Hina.

“Oni koji su počinili nasilje, ne predstavljaju našu zemlju, a oni koji su prekršili zakon, platiće”, rekao je Tramp.

Tramp je svojim pristalicama poručio da mu je bila najveća čast u životu služiti im kao predsednik. Rekao je da zna da su razočarani ali “želim da znate da naše neverovatno putovanje tek počinje”.

Trampova izjava usledila je posle poziva demokrata, predsednice Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi i lidera demokrata u Senatu Čaka Šumera potpredsedniku Majku Pensu i Trampovom kabinetu da primene 25. amandman kojim bi se predsednik odmah uklonilo sa funkcije.

Pelosi je najavila da će, ako se to ne dogodi najverovatnije sazvati Predstavnički dom kako bi pokrenuo postupak opoziva predsednika zbog njegove uloge u neredima koji su se dogodili u sredu, u kojima je poginulo pet osoba, među kojima i policajac.