Tramp: Prodaja aviona F-35 Emiratima za mene neće predstavljati problem

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas za Foks njuz da za njega neće predstavljati problem prodaja aviona F-35 Ujedinjenihm Arapskim Emiratima(UAE) iako je to bio kamen spoticanja u istorijskim pregovorima o normalizaciji odnosa te zemlje Zaliva s Izraelom.

“Ja lično neću od toga praviti problem”, rekao je Tamp nekoliko sati pre potpisivanja sporazuma o normalizaciji između Emirata i Izraela.

Takozvani “Sporazumi Avram”, o normalizaciji, biće potpisani danas u 18 sati po srednjevropskom vremenu.

Jevrejska država koja ima avione F-35, protivi se da ih kupe druge zemlje na Bliskom istoku, pozivajući se na zakone SAD na osnovu kojih bi Izrael trebalo da ima vojnu prednost u odnosu na njih, prenose izraelski mediji izveštaje agencija.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je porekao da je odobrio da SAD prodaju takve avione Emiratima u sklopu sporazuma iako su izveštaji u Izraelu i SAD ukazivali da je na to pristao.

Američki zvaničnici su rekli da je prodaja moguća ali su obećali da će održati vojnu prednost Izraela u regionu.

Netanjahu je u međuvremnu bio primoran da zatraži punomoć od ministra spoljnih poslova Izraela Gabija Aškenazija da potpiše sporazum o normalizaciji i sa Emiratima i sa Bahreinom, javili su izraleski mediji.

Netanjahu je navodno obavešten u poslednjem momentu da nema ovlašćenje da potpiše te dokumente.

Aškenazi se povinovao zahtevu pod uslovom da sporazumi ne stupe na snagu dok ih ne odobri vlada i parlament.

Tramp će danas najpre primiti ministra spoljnih poslova Bahreina, pa  Emirata, a potom zajedno sa suprugom Melanijom Tramp i Netanjahua u Beloj kući.

Visoki savetnik i zet predsednika SAD Donalda trampa, Džared Kušner pohvalio je predstojeće potpisivanje bliskoistočnih sporazuma.

“Mislim da ono što sada vidimo jeste početak kraja izraelsko-arapskog sukoba koji dugo traje. To zaista označava početak približavanja naroda. Mnogi ljudi su rekli kada je predsednik Tramp izabran, da će on doneti rat i haos, ali ono što danas donosi je mir”, rekao je Kušner, preneli su izraelski mediji.

On je izrazio nadu u smanjenje napetosti u regionu i doprinos mnogo stabilnijem Bliskom istoku.