Predsednik SAD Donald Tramp predstavio je danas dugo očekivani mirovni plan za Bliski istok koji poziva na stvaranje države Palestine sa glavnim gradom u delovima istočnog Jerusalima.

On je ocenio da je to dobitna mogućnost i za Izrael i za Palestince.

Tramp je objavljujući plan pred okupljenima u Beloj kući koji podržavaju Izrael i u prisustvu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua podsetio da je uradio mnogo za jevrejsku družavu, ali da je želeo da sporazum bude dobar i za Palestince, ocenivši da je za njih to istorijska mogućnost da imaju svoju nezavisnu državu.

S obzirom da plan poziva na stvaranje države Palestine on istovremeno može da označi kraj spekulacijama da li će Trampova administracija u pripremanju plana bez dogovora s palestinskim liderima napustiti ideju o rešenju višedecenijskog sukoba dva naroda po modelu dve države.

Planom se više nego duplira teritorija pod palestinskom kontrolom u odnosu na sadašnju, iako se takodje priznaje suverenitet Izraela nad velikim blokovima jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Tome će se Palestinci skoro sigurno usprotiviti.

Palestinci su unapred odbacili plan, optuživši Trampa da je pristrasan u korist Izraela jer je prihvatio politiku podrške toj zemlji na njihov račun.

Plan poziva na četvorogodišnje zamrzavanje izgradnje jevrejskih naselja.

Tokom tog perioda pregovaraće se o detaljima sveobuhvatnog sporazuma.

Medjutim, nije jasno da li će se zamrzavanje produžiti ako se konačni sporazum ne postigne u tom roku.

Na pedest stranica političkog plana predvidja se više koncesija Palestincima nego što su mnogi analitičari verovali da će ih biti.

Ipak od njih se zahteva da pristanu na uslove koje ranije nisu hteli da razmatraju, kao što je prihvatanje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Na osnovu „uslova vizije mira“ na kojima je Trampov zet i savetnik Džared Kušner radio skoro tri godine, buduća palestinska država će se sastojati od Zapadne obale i pojasa Gaze koje će biti povezane i putevima i tunelima.

Netanjahu i njegov glavni politički rival na izborima 2. marta Beni Ganc su potpisali plan.

Taj dokument je predstavljen dok je u toku parlamentarni proces smenjivanja Trampa i na dan kada je Netanjahu, optužen za korupciju, odustao od zahteva za imunitet od sudskog gonjenja.

On je pred izbore pozvao na aneksiju delova Zapdne obale i uspostavljanje suvereniteta Izraela nad svim jevrejskim naseljima na toj teritoriji okupiranoj u ratu 1967. godine, posebno nad dolinom Jordana koja se smatra ključnom za bezbednost Izraela.

Bezbednosna odgvornost za dolinu reke Jordana ostaće u rukama Izraela u doglednoj budućnosti, ali će po planu moći i da se smanji.

Američki zvaničnici su pre objavljivanja plana rekli da očekuju negativne odgovore Palestinaca, Turske i Irana. Nadaju se da plan neće odmah odbaciti Jordan i Egipat, jedine dve zemlje koje imaju mirovne sporazume s Izraelom.

Ti neimenovani zvaničnici su rekli da očekuju da plan oprezno pozdrave Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, možda i još neke zemlje.

(Beta-AP)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.