“Umro je kao pas. Umro je kao kukavica”: Tramp potvrdio da je Al Bagdadi mrtav i da je sa njim stradalo njegovo troje dece

0
Foto: Profimedia

Donald Tramp, američki predsednik, potvrdio je da je konačno ubijen lider Islamske države Abu Bakr al Bagdadi.

“Sinoć su SAD uhvatile najgoreg teroristu na svetu, Abu Bakra Al Bagdadija. Američka vojska ga je jurila i saterala u jedan od tunela gde se on digao u vazduh”, rekao je Tramp, prenosi Gardijan.

Predsednik SAD je ispričao i da je Bagdadi praćen nekoliko nedelja unazad.

Tramp je dodao da bi Bagdadijevim sledbenicima trebalo da se kaže kako je umro: “Nije umro kao heroj, umro je kukavica”, rekao je Tramp. “Plakao je, cvileo i vrištao i poveo sa sobom troje dece.” Operacija je počela pre dve nedelje, rekao je Tramp i dodao da je ubijen veći broj Bagdadijevog tima i da će se tačan broj potvrditi u narednim danima. Tramp je rekao i da SAD nisu izgubile nikoga u operaciji, uprkos tome što su dočekanu sa ” neverovatnom vatrenom snagom”. Dodao je da je jedan američki pas povređen.

Kako je rekao, SAD su godinama tražile Al Bagdadija i njegovo hvatanje i ubijanje je bilo jedan od glavnih zadataka njegovog mandata.

Bagdadi je bio „bolestan i obmanut čovek“, rekao je Trump, „a sad je otišao“. Bio je „zloban i nasilan i umro je na zloban i nasilan način“.

“Umro je kao pas. Umro je kao kukavica. Svet je sada mnogo sigurnije mesto. Bože blagoslovi Ameriku”, dodao je Tramp.

Tramp je rekao i da je Bagdadi umro „cvileći i plačući i vrišteći“ nakon što je naleteo na ćorsokak u tunelu.

Rekao je i da je 11-oro male dece preseljeno iz kuće i da su nepovređeni, ali da je Bagdadi sa sobom poveo troje svoje dece dok je pokušavao da pobegne niz tunel. Potom je aktivirao prsluk za samoubistvo i ubio svoje troje dece.

Al Bagdadi je poginuo u napadu američke vojske nedaleko od Idliba, blizu granice Sirije i Turske.

Trampovo obraćanje javnosti usledilo je, nakon što je na Tviteru napisao: “Nešto veliko se upravo dogodilo”.

Zvaničnici američke vojske su rekli da nijedan američki vojnik nije poginuo u ovoj operaciji.

Iran i Irak prethodno su odvojeno saopštili da su obavešteni da je lider Islamske države Abu Bakir al Bagdadi ubijen u Siriji, prenosi Rojters.

Dvojica iranskih zvaničnika rekla su za Rojters da je Iran od izvora u Siriji obavešten o ubistvu Bagdadija.

“O Bagdadijevoj smrti Iran su obavestili sirijski zvaničnici koji su te informacije dobili sa terena”, rekao je jedan od zvaničnika. Ovo je potvrdio i drugi iranski zvaničnik.