Tramp: “Potpisani sporazumi o normalizaciji će podstaknuti Palestince da pregovaraju…”

0
(Beta/AP Photo/Alex Brandon)

(Beta) – Predsednik SAD Donald Tramp je izjavio danas za TV-Foks njuz da će sporazumi o normalizaciji odnosa Izraela sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom koji će uskoro biti potpisani u Beloj kući, predstavljati pritisak na Palestince da takođe dođu za pregovarači sto ili će ostati zanemareni.

Tramp je najavio da će se tim sporazumima pridružiti uskoro “mnoge druge zemlje”.

“I imaćete mir na Bliskom istoku, a da ne budete glupi i pucate na svakoga i ubijate svakoga i prolivate krv svuda po pesku”, rekao je Tramp.

Šef diplomatije Izraela Gabi Aškenazi zahvalio je Trampu zbog mirovnih napora i rekao da se nad izraelskim Ministarstvom spoljnih poslova “danas vijore četiri zastave”.

“Istorijski dan za Izrael i čitav region. Hvala vam predsedniče Tramp na vašoj ulozi u stvaranju nove realnosti na Bliskom istoku”, napisao je na Tviteru Aškenazi koji nije pozvan na potpisivanje sporazuma u Beloj kući.

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc je takođe pohvalio sporazume o normalizaciji, ali je izrazio zabrinutost od mogućih posledice među Palestincima i zbog nagoveštaja prodaje američkih borbeih aviona F-35 Emiratima.

Idući ka Beloj kući, premijer Izraela Benjamin Netanjahu je ocenio da je ovo “uzbudljiv i istorijski dan za Izrael” i istakao da ide da “sklopi mir za mir”, preneli su izraelski mediji.