Tramp ponovo o posredovanju između Beograda i Prištine: “Grlili su se, bilo ih je divno videti”

2
Beta - AP Photo/Chris Carlson

(Beta) – Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da su se “lideri Srbije i Kosova grlili u Beloj kući i da je bilo divno videti ih, prilikom postizanja dogovora o normalizaciji ekonomskih odnosa”.

Na predizbornom skupu u saveznoj državi Pensilvanija, Tramp je ponovo govorio o svom posredovanju između Beograda i Prištine, kao i između Izraela i arapskih zemalja, predstavljajući biračima da donosi mir sukobljenim stranama i kritikujući vodeće američke medije jer o tome ne izveštavaju.

“Kosovo i Srbija su se ubijali mnogo godina, jednostavno su se ubijali, ne vole se, kao Izraelci i Palestinci. Mi trgujemo sa obe strane, dakle imamo izvesnu moć. Rekao sam im, hajde da napravimo sporazum i stvorimo ekonomski mir i mir uopšte. Došli su u moju kancelariju da potpišu. Grlili su se, bilo je divno videti ih. Spasili smo mnogo života”, rekao je Tramp sinoć.

Prošle sedmice, na predizbornom skupu u Severnoj Karolini, Tramp je takođe rekao da je zaslužio Nobelovu nagradu za mir jer je uspeo da zaustavi “masovna ubijanja između Srbije i Kosova”.

“Siguran sam da je sledeća stvar Nobelova nagrada za mir. Zaustavljamo masovna ubijanja između Kosova i Srbije. Toliko godina su se ubijali. Prestaće da se ubijaju. Znate, oni su to radili stotinama godina, doduše pod različitim imenima”, rekao je Tramp 19. septembra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti obavezali su se 4. septembra u Beloj kući na normalizaciju ekonomskih odnosa.

Zbog postizanja tog dogovora, poslanik u parlamentu Švedske Magnus Jakobson nominovao je vlade SAD, Srbije i tzv. Kosova za Nobelovu nagradu za mir naredne godine.

Za Nobelovu nagradu za mir 2021. godine Trampa je prethodno nominovao i norveški desničar Kristijan Tibring-Jede, zbog posredovanja u uspostavljanju odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

2 KOMENTARA

Comments are closed.