Administracija Donalda Trumpa ponudila je „ogromnu sumu novca“ kako bi dobila ekskluzivni pristup vakcini protiv koronavirusa koju je razvila nemačka kompanija, objavio je u nedelju Die Velt, a prenosi Politiko.

Prema tom članku, Tramp je pokušavao da kompaniju CureVac sa sedištem u Tibingenu – koja takođe ima svoje poslovnice u Frankfurtu i Bostonu – preseli u Sjedinjene Države (ili makar njeno istraživačko krilo) i razvije vakcinu „samo za SAD.“

Glasnogovornik nemačkog ministarstva zdravlja naveden kao jedan od izvora u tom članku potvrđuje takav američki pristup i tvrdi da je Berlin „veoma zainteresovan da osigura da se vakcine i aktivne supstance protiv novog koronavirusa razvijaju i u Nemačkoj i Evropi“.

U nedelju popodne, nemačko ministarstvo zdravlja saopštilo je Rojtersu da je njegov portparol tačno citiran u novinskom članku, potvrđujući da je Vašington pokušao da preuzme biofarmaceutsku kompaniju.

Vladini izvori su izjavili da Berlin sada nudi finansijske podsticaje CureVacu da ostane u Nemačkoj. Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Sihofer rekao je na konferenciji za novinare u nedelju da je čuo za izveštaje CureVac-a i da će o njemu biti reči u ponedeljak na sastanku kriznog štaba.

Ričard Grenel, doskorašnji američki ambasador u Nemačkoj, objavio je na Tviteru da je izveštaj Velt-a „pogrešan“.

Nemačke socijaldemokrate poslale su ciničnu poruku – „kapitalizam ima ograničenja“.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.