Bivši američki predsednik Donald Tramp pobedio je  na republikanskim predizborima u Južnoj Karolini svog jedinog rivala za stranačkog kandidata na predsedničkim izborima – Niki Hejli.

Prema prvim procenama, piše Gardijan, Donald Tramp je na republikanskim predizborima u Južnoj Karolini osvojio oko 60 odsto glasova, dok je Hejli ostala na 40.

U pobedničkom govoru u Kolumbiji, prestonici Južne Karoline, samo nekoliko minuta nakon zatvaranja birališta, Tramp nijednom nije pomenuo Niki Hejli.

„Nikada nisam video Republikansku partiju tako ujedinjenu kao sada“, istakao je Tramp.

Hejli, koja je bila guvernerka Južne Karoline od 2011. do 2017, i koja je u toj saveznoj državi i rođena, priznala je poraz i čestitala Trampu na pobedi.

Uprkos današnjem ubedljivom porazu, poručila je da ne razmišlja da odustane od borbe sa Trampom.

„Ono što sam danas videla bila je frustracija Južne Karoline zbog pravca u kom naša zemlja ide. I ta frustricija nije prisutna samo ovde, već širom Sjedinjenih Država. Ja to osećam do srži“, rekla je Hejli. „Rekla sam ranije ove nedelje da ću bez obzira šta se desi u Južnoj Karolini, nastaviti da učestvujem u trci za predsednika. Ja sam žena od reči.”

Kako piše Gardijan, Hejline pristalice zahvalne su joj zbog napora koje ulaže pokušavajući da postane republikanski kandidat, jer je to zapravo pokazatelj kako bi stranka u budućnosti mogla da izgleda. Mnogi veruju da 52-godišnja Hejli postavlja temelje za buduću predsedničku kandidaturu ili se postavlja kao očigledan drugi izbor ukoliko se na kraju ipak ispostavi da Tramp  ne može da bude kandidat stranke.

Tramp je pobedio na svim republikanskim predizborima do sada – u Ajovi, Nju Hempširu, Nevadi, Devičanskim ostrvima i sada u rodnoj državi Niki Hejli.

Sledeći predizbori biće održani u Mičigenu 27. februara, a onda slede Ajdaho i Misuri 2. marta, Distrikt Kolumbija 3. marta, Severna Dakota 4. marta i potom „superutorak“ 5. marta, kada će republikanci glasati u 16 država.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.