Tramp planira da pomiluje bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost: Priznao da je lagao FBI, optužen za tajni kontakt sa Rusijom

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Formalni predsednik SAD Donald Tramp planira da pomiluje svog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina, koji se 2017. godine izjasnio da je lagao Federalom istražnom birou (FBI) oko kontakata sa ruskim diplomatom, pišu američki mediji. 

Aksios i Njujork tajms pišu, pozivajući se na anonimne izvore, da Tramp namerava da uključi bivšeg generala Fina u niz pomilovanja koje će objaviti poslednjih dana svog predsedništva.

Tajni razgovori Flina sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu u decembru 2016. godine, pre inauguracije Donalda Trampa, bile su kamen temeljac istrage koju je kasnije vodio specijalni tužilac Robert Muler o sumnjama o dosluhu izmedju Trampovog izbornog štaba i Rusije.

Posle gotovo dve godine istrage, Mulerov tim nije našao dokaze da je postojao takav dosluh.

Flin je bio primoran da podnese ostavku samo 22 dana pošto je postao Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost.

Međutim, Tramp je i nakon toga govorio da je istraga “lov na veštice” i da je Flin, bivši general i šef Vojne obaveštajne službe (DIA), “dobar čovek”.

Kada je postao savetnik za nacionalnu bezbednost, početkom januara 2017. godien ispitivala ga je savezna policija, ali je on tada prikrio svoje kontakte s ruskim ambasadorom. Ipak, morao je ubrzo zatim da podnese ostavku, zato što je takođe lagao potpredsednika SAD Majka Pensa.

Flin je 2017. prihvatio da se izjasni krivim za laganje pod zakletvom i da sarađuje sa istragom oko sumnji u saradnju sa Rusijom. 

Kada mu je, prošle godine, pretila kazna od šest meseci zatvora, on je promenio advokate i strategiju odbrane. Zatražio je ukidanje postupka i izjavio da je žrtva manipulacije. 

Američko Ministarstvo pravde je povuklo svoju tužbu protiv Flina u maju ove godine ocenivši da istraga protiv njega nema legitimne osnove i da njegove izjave čak i da su lažne nemaju značaj. Međutim, savezni sudija je zatražio reviziju slučaja.

Trampovim pomilovanjem ovaj slučaj više ne bi mogao da bude u nadležnosti sudova.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500