Tramp odlaže samit G7 i želi G11: “Skup je zastareo, želim četiri nove države na samitu”

0
Beta - AP Photo/Alex Brandon

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da će do jeseni da odloži sastanak Grupe sedam (G7) najrazvijenijih zemalja koji je bio planiran za idući mesec u SAD uprkos epidemiji koronavirusa, kao i da želi da ga proširi na druge zemlje ocenivši da je sadašnji oblik skupa “vrlo zastareo” i ne odražava dobro “šta se dešava u svetu”.

On je  naveo da želi da proširi taj skup na Rusiju, Australiju, Južnu Koreju i Indiju. 

Tramp je govoreći juče u predsedničkom avionu na letu u Vašington iz Majamija istakao da još nije odredio novi datum za sastanak ali da misli da bi mogao da se održi u septembru, otprilike u isto vreme kada i godišnje okupljanje svetskih vođa u UN u Njujorku, ili možda posle američkih izbora u novembru.

Direktorka strateških komunikacija Bele kuće Ališa Farah rekla je da Tramp želi da dovede neke od tradicionalnih saveznika SAD i zemlje pogođene koronavirusom da razgovaraju o budućnosti Kine.

Trampova izjava data je posle objave iz kancelarije nemačke kancelarke Angele Merkel da ona neće učestvovati na sastanku, osim ako se trend koronavirusa do tada ne promeni.

Vođe najvećih svetskih privreda trebalo je da se sastanu u SAD u junu u Kemp Dejvidu, predsedničkom odmaralištu u Merilendu, ali je epidemija koronavirusa pokvarila te planove.

Tramp je u martu objavio da otkazuje samit zbog pandemije koronavirusa i da vođe mogu da razgovaraju putem video konferencije, ali je posle promenio stav i pre nedelju dana rekao da ipak planira da bude domaćin sastanka uživo. Tada je rekao da bi to bio veliki signal za sve da se situacija normalizuje.

Zemlje G7 su Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD. Predsedništvo grupe godišnje rotira među zemljama članicama.

Tramp se više puta zalagao da se grupa proširi na Rusiju, što je naišlo na protivljenje nekih drugih članova, uključujući Kanadu.

Kanadski premijer Džastin Trudo je rekao novinarima da je privatno preneo svoje protivljenje ponovnom prijemu Rusije. 

“Rusija treba još da promeni ponašanje koje je dovelo do njenog izbacivanja 2014. i prema tome ne treba da joj bude dozvoljeno da se vrati u G7”, rekao je on na konferenciji za novinarima.

Moskva je bila pozivana da prisustvuje skupu najrazvijenijih svetskih privreda od 1997, ali je njeno prisustvo suspendovano 2014, posle pripajanja Krima Rusiji.

(Beta)