Ukoliko zvanični Teheran pokuša da uradi išta što liči na napad, mnogo će patiti, upozorio je danas američki predsednik Donald Tramp.

Obraćajući se novinarima u Ovalnoj kancelariji, Tramp je, upitan o incidentu u kome su učestvovali saudijski tankeri kod obala UAE i sumnji da je u pitanju sabotaža, rekao da će biti velikih problema za Iran ukoliko se išta desi, preneo je AP.

Zalivski zvaničnici opisali su incident nadomak obala Ujedinjenih Arapskih Emirata kao pokušaj sabotaže.

AP navodi da su detalji incidenta i dalje nepoznati.

Izvor agencije Rojters iz obaveštajnih krugova SAD kaže da je Iran glavni kandidat za incident, jer, kako smatra, odgovara njihovom „modus operandiju”.

„Ovo je to što Iran radi. Stvar kaku biste mogli da vidite da Iran izvodi”, rekao je anonimni zvaničnik.

Ministar energetike Saudijske Arabije Halid el Falih rekao je danas da su dva saudijska naftna tankera u nedelju pretrpela „sabotažni napad” na obali Fudžejre, koja pripada Ujedinjenim Arapskim Emiratima, čime je dovedena u pitanje bezbednost snabdevanja svetske nafte.

Saudijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su napadi kod obala UAE „opasne pretnje bezbednosti plovidbi i međunarodnoj sigurnosti”, prenela je agencija Rojters.

Jedan od dva tankera bio je na putu da ukrca saudijsku sirovu naftu u luci Ras Tanura, da bi je posle isporučila kupcima državne naftne kompanije „Saudi Aramko” u SAD, rekao je Falih.

U napadu nije bilo povređenih ili curenja nafte, ali je izazvao značajno oštećenje na strukturi dva tankera, dodao je on.

U nedelju, ministarstvo spoljnih poslova UAE saopštilo je da su četiri broda bila predmet „sabotažnih operacija” nedaleko od teritorijalnih voda UAE i da nije bilo žrtava.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.