Tramp nije potvrdio da će mirno predati vlast? “Ako tako ne bude, Belorusija je jedina mogućnost…”

0
Foto Profimedia

Američki predsednik Donald Tramp odbio je da potvrdi da je spreman da pristane na miran prenos vlasti ako izgubi predstojeće predsedničke izbore prenosi Glas Amerike.

“Moraćemo da vidimo šta će se dogoditi”, rekao je Tramp.

On je odgovarajući na novinarsko pitanje tokom konferencije za štampu u Beloj kući u sredu uveče ponovo govorio o glasanju poštom, o mogućnosti da se tim putem “izbori pokradu” i istakao je da je njegova želja da se “takvih listića otarasi”.

Ako se to ne dogodi, bio je decidiran Tramp, “neće biti promene vlasti”, dodaje Glas Amerike.

Džo Bajden je, nakon što je avion njegove kampanje sleteo u Delaver u sredu uveče upitan da prokomentariše takvu Trampovu izjavu.

“On govori najiracionalnije stvari… Ne znam šta da kažem”.

Kritike na Trampov račun usledile su i od jednog dela Republikanaca.

“Osnova demokratije je miran prelazak vlasti; bez toga preostaje samo Belorusija”, napisao je senator Mit Romni na svom Tviter nalogu. “Svaka naznaka da predsednik možda neće poštovati ovu ustavnu garanciju je i nezamisliva, i neprihvatljiva”.

“Nema sumnje da misli tačno ono što je rekao”, rekao je kongresmen Adam Šif.

“Mirna predaja vlasti esencijalna je za funkcionisanje demokratije. Ova izjava predsednika Sjdinjenih Država trebalo bi da zabrine svakog Amerikanca”, rekao je Dejvid Kol, nacionalni pravni direktor Američke unije za građanske slobode.