Američki predsednik Donald Tramp slučajno je otkrio detalje sporazuma s Meksikom o imigraciji, kada je u utorak pred novinarima mahao tim papirom, objavio je BBC.

Pre toga, Trump je odbio da govori o planovima, navodeći da su tajni.

Međutim, mašući potpisanim dogovorom, omogućio je fotografima da ih slikaju, uvećaju i otkriju bar delove onoga što piše.

U sporazumu se navodi plan da se Meksiko proglasi „sigurnom trećom zemljom“, uz ostale pojedinosti koje je već u ponedeljak objavio meksički ministar spoljnih poslova.

Kada bi Meksiko bio bezbedna treća zemlja, zahtevi za azilom procesuirali bi se tamo, a ne u SAD-u.

U dokumentu se takođe kaže da se Meksiko obavezao da preispita svoje zakone kako bi mogao da postane sigurna treća zemlja.

Tekst navodi i regionalni plan o azilu u koji bi bilo uključeno nekoliko zemalja Latinske Amerike, koje bi obrađivale zahteve za azilom.

Sporazumom potpisanim u petak traži se da Meksiko ograniči priliv migranata u Sjedinjene Države kako bi izbegao uvođenje carina.

Meksička vlada krenula je u utorak sa sprovođenjem sporazuma postignutog s američkim predsednikom.

Predsednik Andres Manuel Lopez Obrador najavio je osnivanje posebnog komeserijata na čelu s ministrom spoljnih poslova Marselom Ebrardom za sprovođenje obaveza Meksika.

Prvi potez vlade biće slanje 6.000 pripadnika nacionalne garde na južnu granicu s Gvatemalom, rekao je Ebrard na konferenciji.

Tramp je objavio u petak da je postignut sporazum s Meksikom kojim su izbegnute carine na robu iz te zemlje, a u ponedeljak je izrazio nadu da će stroži meksički zakoni o imigraciji smanjiti napetosti.

Meksiko ima 45 dana da znatno smanji broj migranata koji dolaze do američko-meksičke granice ili će ponovno biti suočen s pretnjom nametanja carina.

Komentar(1)

  1. TRAMPAVO MAHAO PAPIRIMA I OTKRIO PLAN
    12. juna 2019. 14:04

    TRAPAVI TRAMP MAHAO PAPIRIMA I OTKRIO PLAN: Dakle, azilanti će početi da stižu morem, i čim pređu u SAD vode imaju pravo na azil u SAD.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.