Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp prvi put je rekao da bi mogao da napusti Belu kuću „ako Izborni koledž bude glasao za Džoa Bajden“, prenosi CNN.

„Svakako da hoću, vi to znate“, odgovorio je Tramp na pitanje novinara da li će napustiti Belu kuću ukoliko Bajden bude proglašen pobednikom 14. decembra.

Međutim, Tramp je naglasio i da će „vrlo teško priznati rezultate predsedničkih izbora“.

„Znamo da je došlo do masovne prevare“, ponovio je Tramp svoje neutemeljene tvrdnje.

„Vreme nije na našoj strani, ali sve ostalo jeste. Činjenice su na našoj strani, ovo je bila masovna izborna prevara“, dodao je Tramp.

Podsetimo, Džozef Bajden je pobedio na predsedničkim izborima u SAD sa osvojenih 306 elektorskih glasova, što je mnogo više od, za pobedu potrebnih, 270 glasova elektora.

Tramp je osvojio 232 elektorskih glasova, a kandidat demokrata je u ukupnom zbiru osvojio šest miliona glasova više u odnosu na aktuelnog predsednika.

Tramp je do sada odbijao da prizna poraz i iznosio niz neutemeljenih tvrdnji o navodnoj izbornoj prevari sa glasačkim listićima pristiglim poštom. Njegov advokatski tim je pokrenuo nekoliko pravnih postupaka u pokušaju da ospori rezultate izbora u ključnim saveznim državama, poput Pensilvanije i Mičigena.

Međutim, njegovi napori da poništi rezultate izbora u pojedinim saveznim državama gde je tesno izgubio, kako pritiskom na državne zakonodavce , tako i tužbama, nisu uspeli.

Trampova administracija je dala zeleno svetlo za početak formalne tranzicije vlasti, ali je Tramp pred novinarima kritikovao Bajdenovo predstavljanje buduće administracije pre zvaničnog proglašenja pobednika.

„Mislim da to nije u redu“, rekao je Tramp.

On nije želeo da govori o tome da li će u narednom periodu formalno proglasiti kandidaturu za predsednika na narednim predsedničkim izborima 2024. godine.

Izborni kolegijum će se sastati 14. decembra, kada će nominovani elektori iz svake savezne države glasati za pobednika na predsedničkim izborima. Potom će Kongres zvanično prebrojati glasove elektora 6. januara.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.