Tramp Kineze koronom, oni njega “političkim virusom”: Sukob se nastavio i u Ujedinjenim nacijama

1
Foto Profimedia

Predsednik SAD Donald Tramp danas je u govoru zatražio da UN smatraju Kinu odgovornom za pandemiju korona virusa, a među uspesima svoje administracije naveo je dogovor Kosova i Srbije.

Tramp je u snimljenom govoru kojim se obratio upravo započetom 75. zasedanju Generalne skupštine UN, pohvalio o dva nedavno skopljnena međunarodna sporazuma uz njegovo posredovanje: o normalizaciji odnosa Izraela i arapskih država Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata, i o dogovoru Srbije i Kosova o “ekonomskoj mormalizaciji”. 

Rekao je da SAD time “ispunjavaju svoju sudbinu mirotvorca”, prenosi AP. 

“Ovi istorijski mirovni sporazumi su znak svitanja i rađanja novog Bliskog istoka”, poručio je Tramp i rekao da njegova administracija namerava da uskoro posreduje u novim mirovnim dogovorima.

Predsednik SAD je danas pozvao Ujedinjene nacije da “Kinu smatraju odgovornom za njena dela” u vezi pandemije Kovida-19, prenosi Frans pres.

“Na početku širenja virusa Kina je zabranila unutrašnje letove, a istovremeno dozvolila avionima da napuste Kinu i zaraze svet”, rekao je Tramp.

“Kineska vlada i Svetska zdravstvena organizacija, koja je takoreći pod kontrolom Kine, pogrešno su izjavili da nema dokaza da ljudi prenose virus”, dodao je Trmp.

Tramp optužuje Kinu da nije na vreme obavestila svet o novoj bolesti koja se pojavila na njenoj teritoriji.

 Ambasador Kine pri UN izjavio je da je predsednik SAD Donald Tramp današnjim govorom na početku godišnjeg zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija “širio politički virus” iznoseći “neosnovane optužbe” protiv Pekinga zbog načina na koji je Kina upravljala epidemijom korona virusa.

“U trenutku kada se međunarodna zajednica zaista teško bori protiv KOVIDA-19, SAD šire politički virus ovde u Generalnoj skupštini”, rekao je novinarima ambasador Džang Džun.

U snimljenom govoru predsednik SAD je Kinu optužio da je “širom sveta pustila pošast” – korona virus.

“Kina čvrsto odbacuje i protivi se tim neosnovanim optužbama koje su joj uputile SAD”, rekao je kineski ambasador. “Američka galama je nespojiva sa atmosferom Generalne skupštine”, dodao je on.

1 KOMENTAR

  1. Tramp sakriva svojim napadima na Kinu svoju odgovornost sa pndemiom u SAD pa sada traži krivca .

Comments are closed.